4 saveta kako da privučete pažnju svojim glasom

Verovatno ovo niste znali o meni, ali oduvek sam bila zaljubljena u klasičnu muziku i umetnost. Kao mala sam odlučila da upišem muzičku školu, a kasnije i solo pevanje, sa idejom da mi to bude i životni poziv. Spletom okolnosti do toga nije došlo, ali solo pevanje je i dalje moja velika ljubav i nešto čime se bavim u privatno, slobodno vreme… Kada ga imam.

Sigurno ste više puta imale prilike da čujete svoj glas i izgovorite onu čuvenu „Ne sviđa mi se kako zvučim!“ Kada pričamo, zvuk našeg glasa vibrira i prolazi kroz glavu i grudi, te se ono što mi čujemo i ono što čuju drugi, dosta razlikuje.

Zato sam, kao neko ko se dugo bavio pevanjem, odlučila da vam otkrijem nekoliko korisnih saveta kako da svoj glas učinite milozvučnijim i zavodljivijim.

4 saveta kako da privučete pažnju svojim glasom (6)

Kako zapravo zvučim?

Prvo što je potrebno jeste da saznate kako zapravo zvučite kad pričate. Dakle, snimite se uz pomoć mobilnog telefona i zaista slušajte. Pre nego što se uspaničite zbog boje vašeg glasa, imajte na umu da većina pevača ne voli da se sluša i da često smatra da im je glas prepun mana. Zato, kada govorite, najbitnije je da se – opustite!

Vežbajte spor govor, jer kada razgovaramo sa nekim ko nam se sviđa, uglavnom se unervozimo te pričamo brže i boja glasa nam „skoči“ za oktavu više. Ovo nije dobro jer su istraživanja pokazala da što je glas dublji, a govor sporiji, to je i zavodljiviji.

Poslušajte neki od intervjua Anđeline Džoli ili Brižit Bardo, one ne žure kada odgovaraju na pitanja, uzimaju dah nakon svake 3, 4 reči. Njihov govor je miran i lagan, maltene kao da se nisu dovoljno razbudile ili da su tek ustale iz kreveta.

4 saveta kako da privučete pažnju svojim glasom (3)

Disanje je ključ!

Jedan od najjednostavnijih načina da se opustimo jeste da naučimo da dišemo pravilno i punim plućima. Pravilno disanje pomaže da opustimo mišiće, ali i um. Što više vazduha udahnemo i izdahnemo kako bismo oformili reči, imaćemo bolju rezonancu i projekciju kada ih izgovaramo.

Držanje

Nisu nam mame za džabe govorile „Ispravi se“ ili „Ne budi pogrbljena!“. Pravilno disanje je povezano sa pravim držanjem tela.

4 saveta kako da privučete pažnju svojim glasom (4)

Glas ne može zvučati lepo, ako nam je grlo suvo i iziritirano

Ovo je posebno problem tokom hladnih dana. Često izlazimo iz toplog na hladni vazduh, ne čuvamo grlo i glasne žice ili sedimo u pretoplim prostorijama koje nam uništavaju glas, a da nismo ni svesne. Čajevi mogu biti trenutno, ali ne i trajno rešenje.

Moj izbor su Isla pastile, koje vam zaista toplo preporučujem, jer ne samo da služe za prevenciju suvoće grla, već su posebno korisne i za one koji naprežu glasne žice više nego ostali – pevači, profesori, oni koji stalno pričaju sa mušterijama ili obožavaju trač partije sa drugaricama! Proizvode se u 4 ukusa, a moji omiljeni su isla mint i isla cassis jer ne sadrže šećer!

4 saveta kako da privučete pažnju svojim glasom (2)

Dakle, upamtite, ključ je u vežbi – tempo, rezonanca i jačina glasa, je nešto što uvek morate imati na umu kada govorite. Osim toga, ne zaboravite da čuvate i negujete vaše glasne žice, jer ne postoji ništa neprivlačnije od hrapavog glasa i suvog kašlja.

Trenutno je u toku fenomenalna nagradna igra na stranici Biram Zdravlje, a učesnice mogu osvojiti jednu od 10 Mona torbi ili druge poklone! Sve što je potrebno da uradite jeste da se slikate sa kutijom Isla pastila i postavite fotku u aplikaciji na “Biram zdravlje“ FB stranici, i u maksimum 500 karaktera odgovorite na pitanje “Kako izgleda moj dan uz Isla® pastile?” i “Zašto je Isla® uvek sa mnom?”. Srećno!