5 načina kako pripremiti starije dete za dolazak nove bebe

Priprema za dolazak i sam dolazak bebe je prelepo i neobično iskustvo – i rekla bih potpuno drugačije iskustvo tokom druge trudnoće.  Stvari o kojima nisam morala da mislim kada sam bila trudna sa Lenom Petrom, sada mi se stalno vrzmaju po glavi. Mnogo manje brinem o nekim pojedinostima sa kojima sada imam iskustva, a više me brine kako će moje “veliko” dete dočekati i prihvatiti veliku promenu koja i nju očekuje.

Čitala sam par tekstova na ovu temu, te vam u ovom blogu otkrivam par ideja koje su mi se dopale i koje ću praktikovati narednih meseci dok ne dođe novi član naše porodice!

Prelistavanje radosnice

Iskreno, radosnica nam je nekako “promakla” sa Lenom Petrom, ali zato smo je mnogo slikali, kao što verujem i čine svi novopečeni roditelji u ovo moderno, digitalno doba. Stručnjaci kažu da je dobra “strategija” izdvojiti vreme i nekoliko puta pogledati stare slike kada je vaše dete bilo baš malo jer će tek tada stvoriti sliku u glavi o novoj bebi koju će morati da pazi i čuva.

“Vidiš kako si ti nekad bila minijaturna?” ili “Kada si bila ovako mala stalno si spavala, a mi smo morali da budemo baš tihi da te ne bismo probudili.”, su neke od rečenica koje će pripremiti vaše starije dete za novu bebu i moći će barem da stekne mali uvid u to kako će izgledati kad dobije brata ili sestru.

lena petra kolaz

Unapred isplanirano vreme za igru

Osmislite kako i kada ćete se igrati sa vašim starijim detetom nakon porođaja. Bilo da se radi o solo odlasku u park svake subote ili gledanju crtanog filma svakog dana od 18.00 do 19.00 časova, vaše dete će naučiti da se “oslanja” na ovaj raspored i nepromenjen deo svog života i vaše zajedničke rutine, što potencijalno može biti “lek” za ljubomoru i rivalstvo prema novoj bebi.

Stavite se na njihovo mesto 

Unapred se pripremite za pitanja vašeg deteta, recimo ko će biti sa njom ili njim kada mama i tata odu u bolnicu, koliko dugo ćete biti odsutni od kuće, da li će moći da vas poseti. Dakle, objasnite sve što možete i koliko možete.

Provodite vreme sa drugim bebama

Ukoliko se neka vaša prijateljica ili rođaka skoro porodila, dogovorite se sa njom da dođete u posetu sa vašim detetom i postavite mu neka pravila, kao na primer da bebu sme da mazi po stomaku i stopalima, a da ne sme da joj dodiruje oči, jer su osetljive.  Pričajte tihim i nežnim glasom i recite vašoj devojčici ili dečaku da se tako zajedno pripremate za dolazak nove bebe. Malo vežbe će učiniti da se vaše starije dete oseti odvažno i zaštitnički.

Prihvatite neizbežno

Na kraju svega, ne možete izbeći ni poreći da će novonastala situacija biti velika promena za starije dete i da će verovatno doći do koškanja i ljubomore. Rivalstvo između braća i sestara je potpuno normalna stvar. Najbolje što možete da učinite u tim situacijama je da se saosećate sa njima, pokažete im da razumete njihova osećanja i uverite ih u vašu ljubav.