38. Black’n’Easy Fashion Week: Best of the Best

Za ovaj post sam želela da vam prikažem moje favorite sa Nedelje mode u Beogradu, jer svaka nedelja mode je vrlo šarenolika i uvek puna različitih dizajnerskih pravaca i stajlinga, pa samim tim i kompletnih prezentacija kolekcija. Ja lično volim da ispratim svakog kreatora, pogotovo iz perspektive kupca, jer od trenutka kada sam prvi put kupila kreatorski komad, moj odnos prema onome što nosim se značajno promenio. Takvi komadi stvarno čine da se osećam dobro, jer najbolje predstavljaju moj modni izraz. I ovoga puta sam uspela da “ulovim” dizajnerski komad baš sa revije, što ćete videti u nekom od narednih postova!  

Na reviji Ane Ljubinković koja je održana u okviru 38. Belgrade Fashion Week-a, u hotelu Crowne Plaza, ekskluzivno je predstavljena nova kolekcija za proleće/leto 2016. Kolekcija “Cloudwalker” bila je posebno inspirativna za nastavak saradnje kreativnog tandema – kreatorke Ane Ljubinković i kompanije Avon.

Kolekcija je predstavlja vezu naizgled nespojivih elemenata: ručno rađene haljine od goblena nose smerni duh prošlih vremena, nasuprot komadima od lak kože koje asociraju na fetiš odeću. Veći deo kolekcije je ručno rađen i iako nosi utisak visoke mode dizajnerka naglašava da se radi o urbanoj visokoj modi koja se može nositi svaki dan.

Ana Ljubinkovic2

Revija “Plain-Plane“ brenda “Mood Board by Ana Trošić Trajković“ je takođe ostavila utisak na mene. Kolekcija je nastala kao rezultat istraživanja aviona, pa na svakoj kreaciji dominiraju elementi industrijskog dizajna. Modeli su namenjeni ženi koja je definisala lični stil i odbila da se uklopi u stereotipe u životnom i modnom smislu.

ana trosic

Nova kolekcija Budislave Keković pod nazivom “Elements Inside“ crpi ideje iz savremene arhitekture, prirode, kao i principa dvojakosti formi. Kontrast ravnih, geometrijskih linija, trodimenzionalne forme tela i monohromatski odnosi tonova postaju prikaz konstantnog sukoba čoveka sa njegovim unutrašnjim JA i onim što ga čini. Modeli su izrađeni od muslina i neoprena, sa dodacima pamučnih delova.

budislava kekovic

Studenti treće godine modnog dizajna Fakulteta digitalnih umetnosti Univerziteta Metroplitan u klasi profesorke Ane Vasiljević predstavili su projekat “Alien Nation”. Kolekcija je rezultat rada sedmoro studenata – Ivane Vorguce, Ivane Radić, Lenke Ilić, Florijana Karha, Janeth Barbose, Sofije Mitrović i Anje Plemić. Iako je njihov rad bio individualan, ishod je sliven u jednu tematsku celinu. Kao osnovnu materiju kolekcija eksploatiše džins i predstavlja pogled u konceptualnu modnu budućnost, obuhvatajući opozitne elemente – svedeni, minimalistički stvaralački naboj i razgrađeni izraz satkan mnoštvom elemenata u vidu tekstilnih intrevencija na džinsu.

FDU Metropolitan 3

Ivana Pilja u svojoj novoj kolekciji ide korak dalje u istraživanju novih formi i skulpturalnom pristupu kostimu. Inspirisana Bauhaus baletom iz 1922. godine i horor filmom Village of the Damned, kolekcija predstavlja skulpturalnu iluziju obojenu u crno-belo.

ivana pilja

Kreatori Marko Ilijev i Saša Stević, koji na modnoj sceni nastupaju kao duo “Mates“, prikazali su svoju mini kolekciju inspirisanu poznatom českom ilustratorkom Kvetom Pacovskom. Široki kaputi, suknje sa faltama, jarke nijanse crvene i roze bile su karakteristične za kreacije ovog modnog dvojca. Materijali kao što su kašmir i vuna upotpunili ovu ideju.

mates

Kolekcija Svetlane Jaćović nastala je u procesu istraživanja geometrijskih formi i geometrijskih tela. Kolekcija u sebi prožima uticaj Istočnjačkih arabeski i optičke iluzije stvorene osnovnim geometrijskim telima. Odsustvo boja prebacuje fokus na ručno izrađene detalje – ličnu estetiku i umetnički potpis.

svetlana jacovic

Revijama autorske mode zatvoreno je poslednje revijsko veče beogradske nedelje mode. Publika je najpre videla kolekciju “Panic“ dizajnerke Tijane Krstić. Dizajnerka u kolekciji koristi prirodne materijale koji su prijatni, elastični i prilagođavaju se svakoj figuri, idealno naglašavajući ženstvenost i seksepil.

tijana krstic

Modeli nove kolekcije Vlade Savića podvučeni su geometrijskom dominantom u intezivnom koloritu za čiju inspiraciju ga vezuju radovi američkog slikara Elsvorta Kelija i Kazimira Maljeviča. Pomalo redefinisana ženstvenost je i dalje glavna referenca ovog autora, a vizija čista, svedena i nosiva.

vlada savic

Pridružite mi se na Facebooku, Twitteru, Instagramu i Youtubeu.