Bez samopoštovanja nema ni samopouzdanja

Ako bismo govorili samo o samopouzdanju, bilo bi to kao da govorimo o lepoti na osnovu spoljnog izgleda dok zanemarujemo nečiju unutrašnju lepotu. Samopouzdanje ima svog nevidljivog brata blizanca koji se zove samopoštovanje. Bez samopoštovanja nema ni samopouzdanja.

Možemo reći da je samopoštovanje duboko unutrašnje osećanje sopstvene vrednosti, na osnovu kojeg se gradi samopouzdanje, uverenost osobe da ima sve resurse za uspeh.

Da li se često kritikujete jer ne postižete sve što ste zamislili? Upadate li posle toga u loša raspoloženja, malodušnost, nemate energije ni da izgurate dan, a kamoli da uživate?

Da li ste samoj sebi ikada čestitali na kraju dana na uspešno obavljenim obavezama?

Ili vas grize ono što je ostalo?

Pomislite li svakoga dana koliko ste sposobna, plemenita i dobra osoba?

Ili razmišljate o tome kako opet niste rekli ono što stvarno mislite i kako nemate hrabrosti da to ikada i učinite ?

Da li se ponekad pitate postavljate li samoj sebi previsoke kriterijume?

Unutrašnji osećaj neadekvatnosti često pokušavamo da nadoknadimo kroz dobijanje spoljašnjeg priznanja za naporan rad, pokušaj da budemo savršeni i jaki u svakoj situaciji, pokušaj da budemo dobri drugima. Nastojimo da dobijemo priznaje – poštovanje od drugih. Ne osvrćemo se mnogo na vlastiti, unutrašnji osećaj priznanja.

Ukoliko ste sebi dovoljno dobri, bićete u stanju i da to pokažete svetu, da prevaziđete sva vaša ograničavajuća uverenja i date svetu svoje najbolje ja.

Samopoštovanje podrazumeva prihvatanje, poštovanje i veru u sebe. Dolazi iznutra, i drugi ljudi na to uopšte nemaju uticaja. Ovde ste sami svoj režiser.

Zamislite da gradite kuću. Kuću treba da gradite po svojoj meri. Vi treba da je volite jer vi u njoj treba da živite. Ukoliko o svojoj kući pričate sa ljubavlju i entuzijazmom koji osećate, i drugim ljudima će se takvom činiti.

Za izgradnju samopouzdanja ključno je prvo izgraditi samopoštovanje. Samopoštovanje predstavlja naše duboko osećanje sopstvene vrednosti, identiteta i svrhe. Ukoliko sebe doživljavamo kao kompetentnu osobu vrednu poštovanja, uticaćemo svojim stavom da to i drugi tako vide. Samopouzdana osoba radi ono što je u skladu sa njenim sistemom vrednosti i uverenja, ono što smatra za dobro, što ceni.

ninciii self3

Osobu koja poseduje obe osobine u balansiranoj meri, možete prepoznati po preuzimanju оdgоvоrnоsti zа svоје pоnаšаnjе i оdgоvоrnоm pоnаšаnju prеmа drugimа.

Važno je da izgradite samopoštovanje da biste živeli ispunjeno. Sreća i zadovoljstvo iznutra je osnova za zdrav mentalni i fizički život.

Kada to shvatite i počnete da radite na samopoštovanju, rešićete mnoge probleme:

Znaćete da ste sposobna i vredna bića jer to osećate iznutra.

Znaćete tačno koliko možete jer ćete slušati svoje telo i um.

Znaćete šta je tačno potrebno za uspeh jer ćete definisati vlastite kriterijume za uspeh, one koji vas ispunjavaju srećom na kraju dana.

Dobićete samopozdanje. JER VERUJETE U SEBE.

Moj moto: Upoznajte sami sebe i dobićete sve vaše bitke. – Sun Tzu

Tatjana Šokčić, osnivač HR Centra

NLP (Neuro Lingvističko Programiranje) nam pomaže da pokrenemo pozitivne promene u svim aspektima svog života, otkrijemo svoje skrivene potencijale i živimo ispunjen i kvalitetan život punim plućima, svaki dan!

NLP praktičarski i master programi HR Centra su usmereni upravo na otkrivanje onoga što nas pokreće, kao i onoga što nas sprečava. Daje učesnicima alate da prvo pokrenu a drugo eliminišu. Čini da razvijemo svoje samopoštovanje i samopouzdanje, da vrednujemo sebe kao osobe kakve stvarno jesmo, pune potencijala.

Sledeća grupa praktičara već pakuje svoje kofere i kreće na svoje NLP putovanje 20-21.februara. Pridružite nam se! Prijave na office@hrcentar.rs.

Pridružite mi se na Facebooku, Twitteru, Instagramu i Youtubeu.