#bookinspo: Mala crna knjiga – priručnik za savremene poslovne žene

Na adresu WANNABE MAGAZINE-a nedavno je stigla jedna preslatka pošiljka – u roze papiru sa crnom mašnom. Naravno da sam bila zaintrigirana, naročito zato što je pošiljalac Izdavačka kuća Finesa, što znači, reč je o knjizi! Unutra me je sačekala “Mala crna knjiga”, prelepog dizajna i sa jasnom porukom – priručnik za savremene poslovne žene. Mislim da je već sada jasno zašto nisam razmišljala ni sekund pre nego što sam je pročitala u jednom dahu!

“Malu crnu knjigu” potpisuje Otega Juagba, osnivačica organizacije “Women Who”, koja je na jednom mestu i u jednoj knjizi “okupila” sveže ideje i praktične savete, sasvim iskrene i bez uvijanja, koji svima nama, bez obzira na to da li smo u poslu dugo ili smo tek na početku karijere, lako mogu postati oslonac za sve poslovne poduhvate. Inače, ova knjiga je prvi put objavljena 1990. godine, ali je njeno najnovije izdanje dopunjeno još nekim tips&tricks kako bi ispratila aktuelna dešavanja u business svetu, a srpsko izdanje je dopunjeno pričama uspešnih žena iz naše zemlje, zbog čega ćete još i lakše moći da se “povežete” sa knjigom.

Iza mene je zaista mnogo poslovnog iskustva i kroz sve ove godine koliko sam preduzetnica suočavala sam se sa najrazličitijim situacijama iz kojih sam učila i samim tim i napredovala. Pa ipak, zaista bih volela da mi je neko ranije skrenuo pažnju na ovo jako korisno i inspirativno delo jer, iz ove perspektive, ovaj vodič za savremene poslovne žene je zaista sve što vam je potrebno da uspešno vodite svoju karijeru, bez obzira na to da li ste umetnice ili preduzetnice. Ili sve pomalo – kao i ja! :)

mala crna knjiga tekst

Šta mi se najviše dopalo kod ove knjige?

Pre svega, moram da priznam da mi se, kao kreativcu, najpre svidelo poređenje sa malom crnom haljinom! Verujem da svaka od nas u ormaru ima malu crnu haljinu koja uspešno odgovara na svaki modni izazov i zadatak, koja god prilika da je u pitanju. Ali koliko puta ste samo pomislile da vam je ovako nešto potrebno i u vašoj karijeri – kec iz rukava zahvaljujući kojem ćete moći da doskočite baš svakoj situaciji koja se nađe na putu vašeg profesionalnog razvoja? Mnogo i gotovo svakodnevno? Onda je krajnje vreme da upoznate “Malu crnu knjigu”!

Rekla bih da u ovom slučaju o knjizi i te kako treba suditi na osnovu korica – priznajem da su me one privukle na prvi pogled, dok je unutrašnjost još i bolja – i sasvim opravdava svoj spoljašnji izgled! Upravo zato što znam kako je izgledao moj put do uspeha, zaista vam preporučujem da ovaj naslov uvrstite u svoju kućnu biblioteku.

“Mala crna knjiga” će vam pomoći da maksimizujete svoju produktivnost, povratite inspiraciju u trenutku kada nastane “blokada”, izgradite sebe kao brend i to ne samo u kompaniji u kojoj radite već i na ličnom nivou, a tu je i nekoliko praktičnih i jako korisnih saveta koji se tiču prezentacije vaše ideje i poslovne ponude, kao i naplaćivanja svog rada za šta smatram da je veština koju prosto morate da posedujete da biste uspele. O da, prošlo je vreme plaćanja vašeg truda i rada daleko manje nego što zaslužujete!

Uz “Malu crnu knjigu” sam se podsetila zašto je važno da iz dana u dan učim i otkrivam nešto novo, zašto je poznavanje pravih ljudi često jednako važno koliko i poznavanje samog posla, koji su najbolji načini za kanalisanje stresa – moderne boljke koja nam često staje na put srećnom, ispunjenom i uspešnom životu.

Na kraju knjige možete da pronađete reči mudrosti inspirativnih žena, sajtove koje bi trebalo da pratite, kao i odlična mesta za rad, kako u svetu, tako i kod nas, u Beogradu.

Rekla bih da je ovo zaista sve što vam je potrebno da biste bile uspešne u onome što radite i, još važnije, da biste se osećale dobro. Iz dosadašnjeg iskustva, mogu da potvrdim da je dobar osećaj, kako sa samom sobom, tako i “u stomaku”, najvažniji za uspeh iza kojeg ćete sutradan moći da stanete, samouvereno, odgovorno i ponosno.