Chanel, Dior i pariski snovi: Omiljene revije sa Nedelje visoke mode u Parizu

Preko elegantnih kreacija od tvida Karla Lagerfelda, kojim je čuveni dizajner pružio omaž Parizu i duhu Parižana, do glamuroznih detalja i ukrasa koje je Galijano predstavio na svojim modelima za modnu kuću Maison Margiela, Nedelja visoke mode u Parizu još jednom nije razočarala, a ni ostavila ravnodušnim ni jednog pravog ljubitelja mode.

Jasna vizija sa dozom bajkovitosti i nestvarnog je ono što ja uvek želim da vidim kada je Visoka moda u pitanju. Sa tim na umu evo revija koje su na mene ostavile najviše utiska!

Valentino

Pierpaolo Piccioli je za svoju kolekciju za modnu kuću Valentino rekao da je inspirisana “razmišljanjima o svetom i duhovnom”, a njegove kreacije zaista jesu delovale pomalo nestvarno i rajski, jer su učinile da čak i večernje toalete i komadi, u kojima su modeli bile pokriveni “do grla”, ipak deluju zavodljivo i cool.

 

valentino

Dior

Modna kuća Dior ove godine slavi 70 rođendan, a Maria Grazia Chiuri je jesenju couture kolekciju posvetila osnivaču Kristijanu Dioru. Dior je tokom svog rada težio i želeo da svojim kreacijama “priđe svim ženama, u svim zemljama sveta” i to je bila inspiracija iza ove revije. Ipak, jasno je da je Chiuri “zavirila” u modnu istoriju kuće Dior i inspiraciju za siluete koje je poslala niz modnu pistu pronašla u kreacijama iz kasnih ’40-tih i sa početka ’50-tih godina.

dior

Giambattista Valli

Oda prolećnim vrtovima i baštama. Nifme, vile, cveće. Nevinost, sa daškom provokacije u vidu crvenog karmina. Tako je ovaj modni dizajner predstavio haljine od šifona u pastelnim nijansama, uključujući i jednu koju je opisao kao cuisse de nimphe emue” – ovo je zapravo stara sorta ruže koja bi se u slobodnom prevodu mogla nazvati “porumenelost glavne nimfe”.

giambv

Chanel

Ah Chanel! Svake godine se zapitam kako će nadmašiti prošlosezonsku reviju i uvek im pođe za rukom! Nakon što su Grand Palais izložbenu halu pretvorili u umetničku galeriju, supermarket prodavnicu, podvodno carstvo, Karl Lagerfeld je ove sezone odlučio da pod krov Grand Palais-a podigne repliku Ajfelovog tornja – čiji se “vrh” nestvarno i misteriozno gubio među “oblacima”, pod kojima su sedele zvanice…

Primat i inspiraciju za modele, Lagerfeld je pronašao u  “savršenosti strukture”, po kojoj je i najpoznatiji simbol Pariza poznat.  Cela revija je zapravo posvećena Parizu, Francuskoj i slavljenu čuvenog pariskog duha!

chanel

Maison Margiela

Galiijano je ponovo uradio ono što radi najbolje; izobličeni, uvrnuti, pažljivo i smelo isečeni komadi koje je dizajnirao, osmišljeni su sa ciljem da glamur ponovo bude probuđen i kreiran. Crveni nokti i karmin, visoka štikla, dekolte, po neko pero i uvek šik cape ogrtač!

mm

Alexandre Vauthier

Kolekcija dizajnera visoke mode prikazala je retro glamur a la Studio 54! After-dark raspoloženje i disko detalji su možda imali dašak kostimografskog u sebi, ali su svakako bili upečatljivi i jedinstveni na Nedelji visoke mode.

av