Da li si neko ko ume da kreira sebe i svoj život?

Znate li koja je roba najdeficitarnija u potrošačkom društvu? Ideja. Originalna zamisao. Ne možete je kupiti ni za kakav novac, ali možete je plagirati, nadograditi, realizovati i ponuditi konzumentima. Između kreatora i konzumenata stoje oni koji sprovode ideje, a to nisu uvek kreatori. Stvaraoci, kreativci, oni kojima je glava uvek puna sirovih ideja, čine 5 odsto čovečanstva. Njih ne motiviše novac, nego osećaj da moraju sa svojim idejama nešto da učine, da ne bi poludeli. Mnogi veliki umetnici su uvek na granici tog ludila, stalno balansiraju, pokušavajući da opstanu u materijalnom svetu, da održe otvorenim i čistim kanal kroz koji im dolaze ideje i da ne podlegnu izazovima materijalnog sveta – koji novcem vrednuje sve. Najmanji postotak od onih pet posto kreatora, sposoban je i za menadžerski deo posla, za promociju i prodaju svog stvaralaštva, za razvijanje i vođenje posla, zasnovanoj na njegovoj originalnoj ideji – ostalima su potrebni menadžeri i organizacije.

Zato ne bih mogla da kažem da se svet deli na kreatore i konzumente. Svi su konzumenti, a samo mali deo pripada kreatorima, koji su takođe konzumenti, jer ne žive i ne rade van sveta, nego u svetu i za svet. Takođe mislim da je svaki konzument istovremeno i kreator, ako ne originalni mislilac, sa misijom da svojim delom oplemeni svet, onda kreator svog života, svog stila, onaj koji bira vrednosti kojima će se okružiti i sadržaje kojima će osmisliti svoj život. Stvaralaštvo je u ljudskoj prirodi, samo se razlikuje orijentacija, fokus, usmerenje.

Divim se veštim domaćicama, koje su prave umetnice praktičnosti – one ništa ne peglaju, u kuhinji ne provode više od pola sata, prostor im je opremljen praktično i uredno, tako da ne moraju da ulažu mnogo vremena i energije da bi ga održavale. Kad prave veliko spremanje, završe ga za dva sata. Druga vrsta umetnica su domaćice koje se strastveno bave domaćinstvom, ili nekim njegovim segmentima, pa spremaju kompletne ručkove za koje su potrebni sati, a mogle bi da ih posluže u najluksuznijim hotelima i da odmah dobiju mesto šefa kuhinje – ali one vole da kuvaju za svoju porodicu i nemaju ambicije da promovišu i unovče svoje umeće.

nina

 

Lepo našminkano lice je kreacija, skladno obučena osoba od stila uložila je svoju kreativnost u osmišljavanje svog autfita. Baka moje drugarice je bila modistkinja, iako su svi mislili da je samo veoma maštovita i da ima vešte ruke. Umela je časkom da napravi šešir za odlazak u pozorište, ili na neku svečanost i uvek je bila doterana kao prava dama – kao iz Pariza, govorile su njene prijateljice, pokušavajući da kopiraju njen stil. Stvarno, ko izmišlja stil? Modni kreatori, koji spadaju u onaj malobrojni postotak vlasnika kanala za prosipanje originalnih ideja?

Vi možete izmisliti svoj stil, u skladu sa svojim izgledom, visinom, težinom, sklonošću prema šarenilu ili pastelnim bojama, ljubavlju za obilje detalja, ili za čistu i strogu liniju. Stvar je u tome da ne želite da izgledate kao neko, nego da svojim stilom izrazite svoje ja. Da pogledate šta vam najbolje pristaje. I ako otkrijete da najbolje izgledate u tamnim bojama i komadima garderobe strogih linija, a imate sklonost prema šarenilu i detaljima, jer je to deo vašeg radosnog, haotičnog i energičnog pristupa životu, osmislite detalje koji izražavaju taj deo vaše ličnosti.

Vi ste sopstvena kreacija, ne samo kad je u pitanju izgled, nego uopšte sve što činite i u šta ulažete sebe. Vi imate moć da od svog života stvorite jedinstveni životni oblik, koji pristaje vašem temperamentu, karakteru, sklonostima i vrednostima. Raditi na sebi znači takođe i graditi svoj ukus, sticati znanje i otkrivati zapostavljene talente. Svako ume nešto da stvori i dočara – lepotu, upotrebne predmete, istinu koju je lako razumeti, magiju koja očarava. Zato su kreatori i konzumenti celina, koja se prožima i ne postoje nezavisno jedni od drugih. Neko će napraviti baš ono što vama treba, napisati ono što vam hrani dušu, naslikati ono čemu se divite, a nekome ćete vi pružiti sadržaj u kome nalazi lepotu, zabavu, smisao. Kreacija je tamo gde je ljubav i strast, zato volite i strasno se posvetite svemu što radite.

Pridružite mi se na Facebooku, Twitteru, Instagramu i Youtubeu.