Dan zaljubljenih: Ljubav u svojoj suštini

Ne bih da zvučim kao najveći hejter Univerzuma, ali o Danu zaljubljenih sam rekla šta sam imala, i nešto nas sve kolektivno ne bih previše zadržavala po tom pitanju. A još gore po pitanjima šta obući, kako se našminkati, koji poklon kupiti. To nemojmo i nećemo da očekujemo od nekoga ko se generalno pita zašto nam Dan zaljubljenih kao takav uopšte i treba? Kao što sam rekla bolje da ne zalazimo u to (opet).

Nego, znate šta je tu u stvari mnogo bitnije, i zašto ovaj praznik jeste okej i zašto ga pomalo i volim. Zato što prosto i jednostavno- ljubav. Samo što se malo razilazim sa kalendarom pa mislim da ljubav treba slaviti svaki dan pomalo ili puno, zavisi od raspoloženja ali sam sasvim sigurna da ne sme da prođe ni jedan dan bez toga. Jer dan bez ljubavi je u startu propao dan verujte mi. I stvarno ne pričam samo o partnerskim odnosima, o njima zapravo najmanje i pričam, jer su najkomplikovaniji i milion puta se zapitamo “šta mi je ovo trebalo uopšte?”, iako naravno da nam treba. Mnogo pre pričam o svim onim malim i velikim ljubavima na dnevnom nivou. 

IMG_8374

O sitnim zaljubljivanjima, kada se prisetiš zašto piješ baš tu kafu sve ove godine, jer te na prvi gutljaj zaljubi u sebe opet. O najvećoj ljubavi koja može da se oseti, a to je, odgovorno tvrdim, ljubav prema deci. Kada ih gledaš kako rastu i postaju prave male osobe, sa svojim stavovima, željama i idejama a srce hoće da ti iskoči jer pre i posle svega, oni su jedino što je stvarno kompletno tvoje. Mala bića u koja ostaješ zaljubljen do kraja života,  čak i kad porastu i postanu svoji ljudi.

IMG_8383

Mislim i na ono kada se konačno nađeš sa svojim najbližim devojkama i hoćeš lepo da eksplodiraš od sreće (i čega drugog ako ne ljubavi), što su tako genijalne žene baš tvoji prijatelji. A i o ličnim manama i vrlinama, koje s vremenom jednostavno prihvatiš i zavoliš. Pričam i o omiljenom hobiju koji u tebi uvek probudi osećaj kao da si prvi put uzela olovku u ruke, ili četkicu, ili muzički instrument. Da, to je i strast ali i neverovatna ljubav. Pričam i o svim onim trenucima kad uzviknemo: “obožavam…”, “zaljubljena sam u …”, “volim kada….” na dnevnom nivou.

nina vvv

Dođu mi naravno i super romantični dani u najklasičnijem smislu pa onda samo na repeat slušam Killing me softly, I love you baby, My Funny Valentine i druge iz ovog opusa, i slavim i tu ljubav, razume se, i te kako, ali pre dana koji proslavlja čisto partnersku ljubav htela sam da vas podsetim na sve one druge koje pomalo zanemarujemo kao i to da je prava ljubav u svim oblicima i svuda.

Setila sam se upravo divnog citata s kraja filma Shape of Water: “Unable to perceive the shape of You, I find You all around me. Your presence fills my eyes with Your love, It humbles my heart, For You are everywhere”.

E to, to vam je ljubav i ona nema nikakve veze sa planovima, okvirima, oblicima, čak joj se malo i gade, a ponajmanje sa kalendarima. Dan ljubavi je svaki dan. Ali srećan vam i ovaj “zvanični”. Volite se.

Foto: Alek Živković