Dan žena – ili svet žena

Naše bake su se rodile i odrasle u svetu muškaraca, a naši sinovi su rođeni i odrastaju u svetu žena. Mi smo mogle da biramo – da stvaramo ženski svet u okviru sveta muškaraca i da ga pomeramo van okvira.

Mi, žene iz sredine između muškog i ženskog sveta, preuzele smo na sebe ogroman i težak posao – da ostvarimo sebe u svim ulogama koje želimo da odigramo u životu. A želimo sve. Hoćemo da se obrazujemo, da radimo na sebi, da budemo u trendu, da putujemo, da iskusimo avanture i da pronađemo sebe u stabilnim životnim vrednostima – da izgradimo karijeru, zasnujemo porodicu, budemo majke, supruge, ljubavnice, gajimo istrajna i duboka prijateljstva. I hoćemo da u svemu budemo uspešne!

Želimo ljubav i strast, ali i mir i sigurnost, želimo zabavu i radost, ali i poštovanje i poslovni uspeh. I to želimo za sebe, za svoje ćerke i za svoje sinove. I želimo partnere koji razumeju i dele naše želje. Uopšte nismo skromne u svojim željama, želimo sve.

Ponekad gubimo sebe, rastržući se između brojnih oprečnih želja. Ponekad se odričemo nekih želja, zarad nekih drugih, osećajući da ne možemo da ostvarimo, imamo i budemo sve – barem ne odjednom.

Ponekad smo toliko umorne i obeshrabrene u naporu da izgradimo taj ženski svet, koji treba da bude širi, dublji, pravedniji, pametniji i velikodušniji od muškog, jer nam se čini da nećemo uspeti da budemo srećne sa muškarcima u tom svetu, jer oni možda osećaju da im ga preotimamo, jer možda to neće uspeti ni naše ćerke, ni sinovi.

Kako će se ta deca snaći u onome što smo započele – što su započele žene u vreme naših baka, a mi nastavljamo i često ne izgleda kao da smo baš daleko odmakle. Ali jesmo. Za kratko vreme – kratko za istoriju sveta i muške prevlasti u njemu – postigle smo mnogo.

NINA2

Samo još da muškarci prestanu da budu uvređeni što su svrgnuti sa trona i da shvate da nisu – samo želimo da se i mi popnemo. Ne kao njihove kraljice, nego one koje su osvojile tron sopstvenim zaslugama, snagom, pameću i hrabrošću.

Mnoge žene su to već postigle, mnoge imaju mnogo od svega što sve želimo. Ali mnoge još uvek i ne pomišljaju da je to moguće i žive u strahu, u pomirenosti sa sudbinom, ili ogorečnosti, verujući nametnutim ograničenjima.

Svaka savremena žena zadovoljna svojim životom, koja ostvaruje sebe na svim životnim planovima, kip je slobode sa visoko podignutom bakljom, za sve one koje još ne vide svetlo na kraju tunela. I za sve one koje idu svojim putem, prekoračujući granice i šireći okvire.

Da, i sloboda je ženskog roda.