Inspiracija za roditelje: Kreiranje dečijih igračaka

U današnje vreme jako je teško decu odmalena naučiti da su igra i igračke najbolja zabava, ali naišla sam na nešto sasvim inspirativno i drugačije. Todor je dečak koji odmalena živi u kreativnom svetu. Zahvaljujući svojim roditeljima on kroz igru uči godišnja doba, boje, brojeve, da crta i drugo. Kreativnost njegovog tate Vlade Savića poznatog modnog dizajnera je tu da mu otvori neka nova vrata i lepšu stranu sveta u kojem živimo. U razgovoru sa Vladom saznala sam kako je došao na ideju da osmisli igračke koje njegovoj deci pomažu da i sami budu kreativni. Neka i vas ova priča motiviše i inspiriše da osmislite kreativni svet za vaše najmlađe.

U vreme kada se i mala deca sve češće igraju putem smart telefona ili tableta, ti si napravio nešto zaista kreativno i sam osmislio igračke koje će zabaviti tvoju decu. Kako i zašto si došao na tu ideju?

Vlada Savić: Sasvim slučajno, Todor se verovatno kao i mnoge bebe igrao sa najrazličitijm stvarima koje je nalazio po kući jer je prosto bio radoznao i voleo da istražuje. Obožavao je sve što nisu klasične igračke, pa se igrao sa plastičnim flašama, papirnim kesama i daljinskim upravljačima. Tako sam po ugledu na stare improvizovane igračke stavio pirinač u plastičnu flašu ukrasio je kolaž papirom i napravio zvečku. Sve je krenulo od jedne zvečke a kasnije smo svi u porodici učestvovali u osmišljavanju i pravljenju najrazličitijih igračaka i tematskih radionica. Napravili smo pravi mali grad od kartona, kuću ljubavi od izolir trake, supermarket, transforimisali smo krevet u gusarski brod a na belom američkom plakaru pravimo sezonske teme koje prate aktivnosti sa panoa iz vrtića. Pored toga sami pravimo pozivnice, dekoraciju za rođendane kao i čestitke za drugare, štampamo majice i još mnogo toga.

Kuca ljubavi je nastala potpuno slucajno uz pomoc izolir trake u nekoliko boja

Kuća ljubavi je nastala potpuno slučajno uz pomoć izolir trake u nekoliko boja

Deluje kao da se i ti, a i tvoja deca zabavljate u ovom procesu? Kako su deca reagovala na ovakve igračke? Da li podstiču njihovu kreativnost i maštu?

Naravno, deca obožavaju da ravnopravno učestvuju u svim aktivnostima koje su zapravo interakcija među vama, drugom decom ili okolinom bilo da je to zajedničko kuvanje ručka, kupanje bebe, bavljenje sportom ili pravljenje maketa koje nam služe kao igračke. Todor ima ulogu mog “pomoćnika“ i on je beskrajno srećan zbog toga. Na taj način svaku banalnu obavezu zapravo pretvorimo u igru i učenje jer proces učenja za nas nije samo listanje knjige, naprotiv. Naš zajednički povratak iz vrtića je jedna avantura kroz koju na najkreativniji način učimo mnogo toga. Na primer, pored njegovog vrtića je trenutno veliko gradilište na kojem smo pitali da li smemo da uđemo i pogledamo mašine i upoznamo se sa radovima, na pijaci kod bake kod koje smo stalne mušterije kupujemo potrepštine i uporedo učimo voće i povrće, usput skupljmo kestenje i žirove i upoznajemo se sa godišnjim dobima a u liftu učimo brojeve. Deci je to jako zabavno, pokreće maštu i pritom nemaju svest da ustvari uče. Kada sve to počnete rečenicom “imam ideju“ onda sve bude mnogo lakše i zabavnije.

Pocelo je od jedne kartonske kucice a ubrzo se sve pretvorilo u pravi mali grad od kartona

Počelo je od jedne kartonske kućice a ubrzo se sve pretvorilo u pravi mali grad od kartona

nas grad od kartona

Naš grad od kartona

Koliku ulogu, po tvom mišljenju, imaju roditelji u razvijanju kreativnosti i mašte svoje dece? Ko je za to bio zaslužan kada si ti bio mali?

Naša uloga je najvažnija i nemerljiva. Pored nas tu je naravno bitna i uloga vaspitača i svih ljudi koji učestvuju u podizanju i vaspitanju dece. Mislim da je najbitnije da osluškujete svoje dete, da ga pratite i da ne vreme shvatite da je dete jedinka za sebe i da ne treba da bude vaša kopija. Ja se sećam da smo mi kao deca bili pre svega slobodni, veseli i bezbrižni. Igrali smo se, istraživali i svaka igra je bila društvena a ne pojednična, nismo imali mobilne telefone a kući smo dolazili kad padne prvi mrak. Meni su roditelji dali slobodu i to je moja glavna asocijacija na detinjstvo, a danas često sebi postavljam pitanje koliko današnja deca imaju tu najvredniju stvar na svetu.

Budi se sve pa i nasa soba, ucimo o prolecu

Budi se sve pa i naša soba, učimo o proleću

Pravimo samo nase puzzle. Kupimo prazne kartonske puzzle, izaberemo temu i zajedno crtamo i bojimo

Pravimo samo naše puzzle. Kupimo prazne kartonske puzzle, izaberemo temu i zajedno crtamo i bojimo

Znam da si oduvek želeo da se baviš dizajnom, a danas si vrlo uspešan modni dizajner. Da li se tvoj estetski pogled na dizajn i modu uopšte, promenio od kada si postali roditelj? Da li i u roditeljstvu možeš da pronađeš inspiraciju za svoj rad?

U životu mojoj ženi i meni ništa neće biti važnije od podizanja dece, to je naš doživotni projekat. Ljubav prema detetu je sigurno najveća ljubav koja postoji i njen intezitet me pokreće i motiviše u svakom smislu pa i u poslu. U pogledu estetike se malo toga promenilo osim što znam sve dečije brendove i što i kad kupujem garderobu za sebe ipak prvo odem na dečije odeljenje.

Odstampali smo kartice sa brojevima i kroz igru po_injemo sa u[enjem prvim brojeva

Odštampali smo kartice sa brojevima i kroz igru počinjemo sa učenjem prvim brojeva

Kako jedan uspešan dizajner, uspeva da nađe vreme i da kreira igračke za svoju decu? Kako nalaziš balans između posla i porodice?

To pitanje mi često postavljaju, ali valjda kad nešto jako voliš onda se i potrudiš da nađeš vremena za sve. Balans mora da postoji kao i na svakom životnom polju i pronalaženje te mere je svakako najteži deo. Ja se samo trudim da vreme koje provodim sa decom bude kvalitetno makar to bilo i samo sat-dva vremena u toku dana. Deca to umeju da prepoznaju i cene. Pokušavamo da sve obaveze obavimo dok je Todor u vrtiću kako bi ostatak dana proveli svi skupa. Ako se poslovi nagomilaju tu je i onaj večernji period kada deca odu na spavanje. Svestan sam da deca brzo odrastu i da smo im u ovom periodu najpotrebniji pa se trudimo da to nikad ne zaboravimo.

http://ninamilan.com/wp-content/uploads/2015/10/supermarket-je-bila-omiljena-igra-narocito-kad-dodjemo-do-momenta-kupovine-vracanja-kusura-i-zahvaljivanju.jpg

Supermarket je bila omiljena igra naročito kad dođemo do momenta kupovine, vraćanja kusura i zahvaljivanju

Da li imaš vremena za sebe? Kako se opuštaš?

Iskreno to vreme je samo onaj deo večeri kad deca odu na spavanje, ali tada su rezerve energije svedene na minimum tako da su i aktivnosti takve. Ipak znamo da će oni vremenom biti samostalniji pa će i vremena za nas biti više, tako da se za sada trudimo da što je moguće više uživamo u zajedničkim trenucima.

Rodjendansu dekoraciju osmisljamo i pravimo potpuno sami

Rođendansku dekoraciju osmišljamo i pravimo potpuno sami

Novogodišnja atmosfera donosi deci najviše radosti

Novogodišnja atmosfera donosi deci najviše radosti

Šta je po tvom mišljenju uspešno roditeljstvo? Šta želiš da naučiš svoju decu?

Svestan sam da nema savršenih roditelja pa ni savršene dece. U životu nam zapravo ništa neće biti važnije od podizanja dece, to je naš doživotni projekat. Biti roditelj je najveća i najodgovornija životna uloga koja daje smisao našim životima, koja nam pomaže da odvojimo bitno od nebitnog i uspostavi pririotete. Ljubav prema detetu je sigurno najveća ljubav koja postoji i njen intezitet nas pokreće i svakodnevno motiviše. Za njihovo vaspitanje nama su najbitnije one najosnovnije vrednosti koje se tiču slobode, ljubavi, poštenja, duhovnosti i zdravlja. Uvek ćemo se truditi da slušamo svoju decu, razgovaramo sa njima i da ih razumemo i onda kada se neslažemo. Da bezuslovno budemo tu za njih.

Ucimo o vocu, povrcu i ostalim namirnicama. Nasa mala pijaca je kulisa za savrsenu igru

Učimo o voću, povrću i ostalim namirnicama. Naša mala pijaca je kulisa za savršenu igru

Pridružite mi se na Facebooku, Twitteru, Instagramu i Youtubeu.