Između mene i potencijalnog uspeha stoji “kreativni imperativ”

Razmišljajući o svojim motivima, o onome što me uvek vodilo putem kreativnosti kroz potrebu da se izrazim, da nacrtam, osmislim, organizujem, ostvarim i sagledam rezultate, nisam pronašla definiciju. Ne mogu da kažem takav mi je horoskop, ili da imam sreće, ili da izdvojim neke ključne događaje i uticaje koji su me usmeravali. Sve je to sigurno u igri – i zvezde i karakter i uticaji, ali taj tok je toliko intenzivan i konstantan, kao da postoji samo zato da bi bio na raspolaganju mojoj težnji da ostvarim ono što sam zamislila.

Zašto meni uspeva ono gde se drugi sapliću, vrte se u krug i vraćaju na početak? Šta ja to radim kako treba – jer sudeći po rezultatima, očito nešto radim kako treba, iako nisam ništa posebnija od drugih. Ambiciozna sam, verovatno dovoljno inteligentna, žena sam i majka, vode me ljubav i strast, a to valjda nije ništa posebno. Osim što je to sve što mi treba da budem zadovoljna sobom. Ta ljubav je protočna – ona se kroz mene uliva u sve što radim, osmišljavam, želim i postižem.

Nina kolaz blog

Jednom sam čula rečenicu koju je izgovorio jedan mlad i uspešan poslovni čovek: “Između mene i mojih snova stoji samo realizacija“. Osećam da to važi i za mene, a sigurno i za sve ljude koji nemaju vremena da sumnjaju i premišljaju, jer moraju da stvaraju.

Još jedna stvar koju sam naučila u hodu jeste da se odgovori pojave kad postaviš pitanje. Pitajući se šta je ono što me vodi i kako mogu to da objasnim onima koji su na istom putu akcije i postignuća, ali ih nešto koči i ometa, čula sam još jedan objašnjavajući pojam: kreativni imperativ.

Da, to je odgovor na moje pitanje o motivima, o tom motoru koji u meni radi i ne dozvoljava mi da stanem, o ciljevima koje jasno pred sobom vidim i putevima koji me do njih vode! Saznala sam da i drugačiji senzibiliteti stvaralaca poznaju kreativni imperativ. I da ni oni nemaju izbor, osim da ga slušaju i prate, iako često sebi otežavaju, pokušavajući da pronađu neki smisao koji ne treba tražiti nego stvarati.

Ako osećate da zbog nečeg morate da pišete, slikate, svirate, pomažete ljudima, nudite rešenja, organizujete sisteme, dajete savete, ispravljate propuste – u vama postoji kreativni imperativ, koji zahteva da se iskažete, da date najbolje od sebe, da idete napred, čak i ako nemate jasne ciljeve. To je ono lično merilo uspeha – zadovoljstvo na kraju dana u kome ste toliko toga uradili, iako je to samo delić ukupnog posla za koji ste zaduženi u ovom životu – da budete to što jeste.

Fotografije: Dragan Asanov

Pridružite mi se na Facebooku, Twitteru, Instagramu i Youtubeu.