Kako da uspešno vodite više projekata istovremeno

Retko kad se bavim samo jednim projektom ili idejom. Kao neko ko je kreativan i ko voli da je u stalnoj akciji (pitajte moj tim koliko sam samo puta izgovorila rečenicu: „Želim da se nešto dešava!“ :) ), težim ka tome da uvek imam(o) inovativne ideje, akcije i projekte „na tanjiru“.

Eto, samo ovog meseca pokrenuli smo novi brend za devojčice Lena Petra girlswear, a krenuo je i naš novi projekat „Recepti u trendu“, a da ne govorim o drugim brending poslovima, marketing planovima, projektima koje pripremamo za novu godinu, dizajnu i modi kojima se takođe bavim, pisanju i vođenju ovog bloga i drugim stvarima koje se od vas zahtevaju kada ste poslodavac. Porodične obaveze ovde neću ni da računam. Suština je, konstantno „žongliram“ više projekata istovremeno.

Uspešno voditi i baviti se sa više poslovnih obaveza i zadataka odjednom, zahteva posebnu vrstu pažnje, fokusa i balansiranja. Ta vrsta menadžmenta može biti ključ uspeha neke saradnje, posla pa i firme, a istovremeno može značiti i veliku dozu stresa onima koji su skloni da kažu „Da“ na svaki poziv za događaj, sugestiju ili pitanje.

Ne znam da li ću ikad sebe smatrari stručnjakom kada je žongliranje projekata u pitanju, ali sam tokom karijere savladala neke korisne načine koji su postali sastavni deo moje rutine i koji mi dozvoljavaju da budem „u koraku“ sa svim što se dešava i što želim da simultano sprovedem i ostvarim. Moj način i saveti, naravno, nisu jedini. Nešto će vam možda odgovarati, a drugo ćete, nadam se, probati i unaprediti, ali evo nekoliko saveta koji su meni pomogli da se nosim sa velikim brojem zadataka sa kojima se susrećem u Wannabe Magazine-u.

PLANIRAJTE UNAPRED
Izaberite sistem koji najbolje funkcioniše za vas. Bilo da se radi o mobilnoj aplikaciji, Google kalendaru, planeru ili običnoj svesci, obavezno, ali OBAVEZNO, zapisujte sve što morate da završite kao i datume kada je čemu rok.

1

„VELIKODUŠNO“ PROCENITE POTREBNO VREME ZA NEKI ZADATAK
Verujte mi, projekti će uvek zahtevati više vremena nego što ste inicijalno mislili i planirali, zato na samom početku osmišljavanja vašeg plana rada i delovanja, dodajte svakom zadatku više vremena nego što mislite da će biti potrebno. Razmislite i zapišite svaki korak koji ćete morati da završite da bi nešto bilo urađeno.

Recimo, kod nas to izgleda ovako: koliko treba vremena da se osmisli kreativna ideja slikanja editorijala, zatim osmišljavanje scenografije, koliko je vremena potrebno stilistima da nađu odgovarajuće modele, kasting, slikanje, obrada fotografija, itd.

Kada sebi vizuelno predstavite zadatke koji vas čekaju, kao i ko je zadužen za koji deo, biće vam lakše da se organizujete i bićete rasterećeniji.

NAPRAVITE KATEGORIJE ZA VAŠ NEDELJNI PLAN
Nekim ljudima odgovara da ponavljaju istu rutinu i raspored svaki dan, i to je u redu, ali ja bolje funkcionišem i produktivnija sam kada mi raspored nije isti svakog dana. Tako recimo ponedeljkom i sredom se bavim blogom i administrativnim obavezama, utorak i četvrtak uglavnom izdvajam za saradnje sa klijentima, petkom radim na novim idejama, itd. Naravno, ovde govorimo o šturom spisku, ali stekli ste ideju.

DRŽITE SE PLANA
Planiranje je, plašim se, najlakši deo posla. Teži deo je, držati se onog što ste naumili. Biće dana kada nećete moći da ostvarite sve. To je normalno. Ne dozvolite da vas to frustrira, već se reorganizujte i napravite novi raspored. Vremenom ćete steći uvid koliko brzo možete nešto da završite i koliko vremena vam je potrebno za koji zadatak, pa će i planiranje biti lakše.

ISKLJUČITE SE
Sigurna sam da ste ovo već čuli, ali zapravo jeste vrlo važno. Društvene mreže, e-mail, mobilni telefon, notifikacije… Sve ovo nam odvlači pažnju kada imamo posla. Dakle, budite offline za sve minimum sat ili dva dnevno i posvetite se zadatku koji je pred vama.

Da li i vi žonglirate više stvari odjednom? Imate li neki savet kojim se uspešno služite? Podelite ga sa mnom u komentarima!