Kao u bajci: Dvorac, princeza i magičan dan

Ima nekih dana i događaja kada je sve u toj meri čarobno da zaista jedino što može da se kaže jeste da je to dan ili trenutak “kao iz bajke”. Ne znam, valjda kad odrastemo koliko god se odupirali realnosti postajemo svesni da nije sve kao u bajci, često ni blizu, i onda to bude dobra paralela za nešto što je fantazmagorično idealno. S tim što ne pričam zaista nužno o onim danima koje svi pamtimo, poput “venčanja iz bajke” ili nekih sličnih stvari, koja na neki način jesu opšta mesta kroz koja svi pre ili kasnije prođemo, već više o onim trenucima koji su samo tvoji i koje želiš da uhvatiš i ne pustiš, da ih produžiš na ceo život jer znaš sa sigurnošću da su sinonim za “živeli su srećno do kraja života”. Kao onaj dan kad si ostala sa drugaricama duže na plaži pa je dan postao predveče, a predveče noć pa ti se činilo da ti osim prijatelja, malo vatre, mora i punog neba zvezda, ništa više ni ne treba. Ili kada si prvi put shvatila koliko ga voliš. Ne onda kada si to naglas izgovorila nego mnogo pre ili mnogo posle, dok je pravio doručak i objašnjavao ti kako ledeno doba uopšte nije bilo tako hladno-još uvek mi nije jasno.

IMG_0471

IMG_0771

E pa upravo takav je bio naš dan proveden u Beočinu, dan smeha i uživanja, koji bih svakako pamtila, ali moram priznati da smo imali i magičnu scenografiju, koja je sasvim sigurno doprinela tome da ovaj dan nikada ne zaboravim, i ne mogu da zamislim bolje mesto za fotografisanje nove Lena Petra kolekcije. Špicerov dvorac je odgovorno tvrdim jedna od najlepših građevina, sasvim sigurno u top pet u Srbiji, ali mogu da kažem i šire, i bila sam potpuno do srži opčinjena svime što sam tamo zatekla. U stilu eklektičke arhitekture, jer zaista ne znam kako bi se drugačije mogla objasniti ova kombinacija romaničkih, gotičkih, renesansnih i barkonih elemenata sa vazda preovlađujućom secesijom, koja je u trenutku izgradnje i bila vodeći pravac, dvorac projektovao arhitekta Imre Štajndl (koji je radio i zgradu Parlamenta Mađarske u Budimpešti, naravno da sam guglala!), a kitnjasta unutrašnjost je rađena nešto kasnije. Najvredniji deo i onaj u kome smo zbog fotografisanja i proveli najviše je vremena, u unutrašnjosti ove građevine predstavlja centralni hol.

IMG_0570

IMG_0577

IMG_0741

Međutim, pored toga što sam se opčinila arhitekturom, neka neverovatna energija protiče tu, istorija koja vibrira, i nisam mogla a da ne razmišljam o svim pričama i kolektivnoj istoriji samog mesta, i samoj istoriji porodice Špicer čiji je ovo bio dom a koja je pred početak Drugog svetskog rata napustila Beočin, tokom kog je dvorac korišćen kao zgrada nemačke vojne komande, da bi posle njegovog okončanja objekat bio naravno nacionalizovan. Gradska biblioteka, Dom kulture, sedište rukometnog kluba, dom za vojne invalide, radio stanica i na kraju ekskluzivan restoran sa prenoćištem… sve je ovo mesto bilo, bez ikoga da se zauzme i zaštiti ga kao kulturno dobro, samo se proturalo iz ruke u ruku. Da stvar bude još tužnija, kada je Stari dvorac u Beočinu odlukom Vlade Republike Srbije, konačno dobio status spomenika kulture i time stavljen pod zaštitu države, zvanično je u sve lošijem stanju. To me iskreno čini i više nego tužnom, i ne znam samo da li bi zaista ovako značajna građevina trebala opet da bude sedište rukometnog kluba ili hotel (?!) da bi se o njemu vodilo računa. Ne znam kako nekome, ikome nije žao. I kako ih nije sramota.
Bajkovita scenografija za priču o tome koliko život nije bajka. 

IMG_0692

IMG_0713

Ipak, na našim satovima je vreme na malo stalo, i uprkos tužnoj realnosti stanja građevine, ipak je naša realnost bila malo jača, magična, iskrena, i nasmejana. Lena Petra je moja princeza uvek, to je jasno, ali taj dan jeste bila i onako sveukupno, a nova kolekcija prikazana je baš onako kako treba. Uživajte a o tome gde možete da nađete najnovije modele, pratite Lena Petra Instagram i Facebook stranicu!

IMG_0775

IMG_0820