Koliko je važan lični imidž

Bilo da ste javna ličnost ili ne, u svakom trenutku, svakoga dana vašeg života vi predstavljate sebe, svoj posao i svoje sklonosti – ostavljate utisak, hteli to ili ne, na vašu okolinu. Ovih dana prilično razmišljam o tome i istražujem na koje sve načine se gradi imidž. Šta je to što nas obavezuje da svojom pojavom, stavom, ponašanjem, oblačenjem, ostavimo jasan i pozitivan utisak i da donesemo legitimnost ženstvenosti i stilu u svom okruženju.

Sve ono što žene svakog dana čine rutinski i nagonski, možete raditi svesno i namenski. Žene se šminkaju i oblače prema prilici i prema raspoloženju i veoma dobro znaju koliko se bolje osećaju kad dobro izgledaju i kad primete poglede odobravanja i dobiju komplimente od koleginica i prijateljica. Svaka žena je umetnica pred ogledalom, koja nastoji da izrazi sebe kroz odevnu kombinaciju, frizuru i mejkap, a da taj izraz bude ubedljiv i autentičan, čak i kad se ona oseća mračno, umorno i neraspoloženo.

Zaista, kreiranje imidža je kao slikanje, inače moja bliska i velika ljubav. Ogledalo, ili oči javnosti – to je platno, koje treba da se oboji, tako da se postigne sklad, utisak, izraz, da budete zadovoljni i da se dobro osećate. I svaki put kad ugledate tu sliku, da je prepoznate i nasmešite joj se. Što više analizirate detalje, isprobavate slikarske tehnike i formate, pronalazite više načina da se izrazite, da iznesete ono što je u vama, ostanete u skladu sa sobom i ulepšate svet oko sebe. Sve to jeste zadatak svake žene, svake kreacije i svakog osmišljenog imidža.

Nina 4 1300 1300

 

Oko u prvih nekoliko sekundi “skenira“ sve podatke koje mu nečiji imidž nudi i pošalje moždanim centrima informaciju o tome da li mu se sviđa to što vidi, ili ne. Vizuelno ipak nije ograničeno samo na sliku, jer slika emituje emociju, energiju, koja se prima direktinim putem, zajedno sa vizuelnim sadržajem. Zato je lični imidž veoma važan, za svakog ko radi sa ljudima i obraća se javnosti i kroz svoj posao i lično.

Da li neko može da vidi da ste od jutros nešto rasejani? Ili da niste raspoloženi za šalu? Ili da ste danas rešili da nešto privedete kraju, pa ste vrlo odlučni? Sigurna sam da može. Koliko će tačno pročitati ono što vidi, zavisi od senzibiliteta, kao i od trenutnog raspoloženja posmatrača, ali ona energetska informacija koju emitujemo oko sebe, nikada ne laže. Ne pokušavajte da glumite, kao što rade holivudske zvezde, održavajući imidž koji im je neko osmislio, jer je zadovoljstvo i privilegija da i u poslu budete to što jeste, a to je najvažnija poruka koju želim da prenesem ženama, čitaocima, klijentima, saradnicima.

Kad voliš svoj posao, kad si sam svoj brend, onda si u skladu sa sobom i možeš da se posvetiš svojim ciljevima, bez opterećenja nesigurnosti i manjka samopouzdanja. Sadržaj treba da bude vredan svog pakovanja, a pakovanje da odaje bogatstvo sadržaja.

Pridružite mi se na Facebooku, Twitteru, Instagramu i Youtubeu.