Maksimalno ispunjenje želja u ovoj Novoj: Maksim Milović

Na vreme sam sebi spremila najmaksimalniji novogodišnji poklon i bogme, težak je devet kilograma, jedva ga držim, odmotavam i zamotavam – moj mali Maksim je jedna napredna i snažna muška beba, koja već sa pet meseci sedi i pokazuje ozbiljne namere da ustane i stoji. Genetika mu i predviđa da će rano prohodati, a već mi je teško da ga podižem i nosim. Maksim je maksimalno ispunio moje srce i moj život i doneo mi uz to i maksimalan napor da obavim sve što moram i što je potrebno u jednom danu i da pronađem snage i vremena za oboje svoje dece. Jasno mi je da se sve majke koje imaju dvoje male dece suočavaju sa ovim izazovom, a one mi kažu da su se sa drugim detetom osećale isto kao i ja – nikad ispunjenije i nikad iscrpljenije.

Moj mali Maksim je jedna zadovoljna i srećna beba, laka za održavanje – jede i spava, a kad je sit i budan, uopšte nije zahtevan. Sve posmatra, sve mu je zanimljivo, smeje se, komunicira na svoj način sa svima nama i povezuje nas svojom dobrom energijom. Kažu da redosled rođenja utiče i na mesto deteta u porodici i na njegov karakter, a nama je naše drugo dete pravi blagoslov i poklon. Uz njega se osećamo kompletno, a čuvamo ga lakše i opuštenije nego Lenu Petru, verovatno zato što imamo iskustva – iako je Maksim kao beba i kao ličnost potpuno različit od nje. A to je takođe ispunjavajuće iskustvo – prosto vidim da su moja deca različite osobe, koje su unele u moj život bogatstvo koje nisam mogla da zamislim i koje ne bih imala, da ih nije dvoje i da nisu takvi kakvi su.

1300

Maksim mi je doneo maksimalno ispunjenje želja, on je dobra i srećna beba i sigurna sam da zna koliko je voljen i koliko je dobrodošao u naše živote. Malo mi se vrti u glavi kad pomislim da su mi potrebne bar još dve godine da ustanovim ritam života koji možda neće biti tako naporan i iscrpljujući, ali u ljubavi nalazim rezerve snage za koje nisam ni znala da ih imam.

I želim da vas ohrabrim – ako planirate drugo dete, ili ako je došlo u vaše živote neplanirano, primite sa radošću taj dar, koji umnogostručuje ljubav i povezanost. Realno, nije lako imati jedno malo dete i jednu bebu, ali sve najbolje stvari u životu zahtevaju da se oko njih trudimo i da dajemo sve od sebe. A ta realnost je mnogo bolja od svega što sam o majčinstvu i porodici zamišljala.