Moje dive: Josipa Lisac – kraljica mladosti i ljubavi

Svi imamo svoje dive, žene kojima se divimo i koje obeležavaju naš život na poseban način. Jedna od takvih žena, koja me uvek dotiče, je Josipa Lisac. Želela sam sa vama da podelim par stvari, koje verovatno znate, mada nikada nije loše podsetiti se nekih detalja ponovo, a vezane su za njenu karijeru i život, kao i moj doživljaj čistih emocija koje imam slušajući njene pesme. Moram da napomenem da sam oduvek želela da uradim ilustracije Josipinog stila, pogotovo za ovaj post, ali kako nisam uspela da stignem da ih uradim morala sam da zatražim pomoć od jedne divne devojke Anje Plemić

Datum rođenja veličanstvene Josipe Lisac, najveće dive sa ex-YU prostora, verovatno je odredio njenu sudbinu – rođena je 14. februara, na Dan ljubavi i ako to nije znamenje, onda stvari kao što su znamenja, zvezde i sudbine, uopšte i ne postoje.

Celog života je ostala kraljica mladosti, neprevaziđenog stila, umetnosti i – ljubavi. Njena ljubav, njen čovek i njen najbliži saradnik u dugoj i uspešnoj karijeri, Karlo Metikoš (muzičar, koji je na zapadnom tržištu poznat pod umetničkim imenom Matt Collins), umro je sada već davne 1991. godine, a Josipa je nastavila dalje, istim putem ljubavi, koja ih je spojila i vodila kroz sve godine zajedničkog života i stvaralaštva.

Karlo je komponovao muziku za prvi LP Josipe Lisac, “Dnevnik jedne ljubavi” koji je u izdanju hrvatskog Jugotona izašao 1973. godine. Bezmalo pola veka pesme sa ovog albuma čuvaju čaroliju, koju svako ko je otkrije, doživi lično, kao da je njemu namenjena.

Josipa Lisac 1 jpg

Kad hoću da osetim bol i slast života, da se pročistim i oplemenim večnom lepotom, ljubavlju koja ne prolazi i koja sve obuhvata i svakome šalje intimnu poruku – slušam Josipu, pevam i plačem.

To nisu suze tuge i sentimentalnosti, to je čista emocija koja me uznosi i ispunjava zahvalnošću i čuđenjem. Kad neko može da pravi takvu muziku, on je sigurno kralj svemira, ili barem onog njegovog dela u kome se nalaze čiste emocije, čija se blistava dragocenost ispira jedino suzama.

Josipa je jednostavno divna. Divna umetnica, divno biće, divna žena, na mnogo načina prosto savršena. Njen jedinstveni stil, ekstravagancija po kojoj je uvek bila poznata i po kojoj se (osim po svom muzičkom senzibilitetu) razlikovala od svih ostalih i to u vreme kad niko nije propagirao i ohrabrivao različitost i posebnost, a moda i glamur su bili daleko na zapadu, odakle su odblesci stizali retko i sa zakašnjenjem.

Današnje ikone stila i kraljice u svojim stvaralačkim domenima, još uvek imaju mnogo da uče, da bi postigle tako potpunu, nedvosmislenu i upečatljivu autentičnost, kakvom se odlikuje Josipa.

Na njenim koncertima se uživa, koža se ježi, a srce se ushićuje i uznosi, peva se i plače i posle svi imaju osećaj da su poljubili nebo, jer ime je ona pokazala kako.

Osim što njen nastup zadivljuje i očarava i muzički i vizuelno, Josipa je topla, draga i nežna i obraća se publici baš kao da sa svakim lično razgovara, a to svojstvo imaju samo kraljice ljubavi.

Josipa Lisac 2 jpg

Ilustracije radila Anja Plemić 

Pridružite mi se na Facebooku, Twitteru, Instagramu i Youtubeu.