Savremen prostor sa mirisom prošlosti

Klasika nikada ne izlazi iz mode. Uvek izgleda elegantno, stilizovano i čisto, ali kao i svaki stil ima svoje postulate koje bi trebalo ispoštovati da bi se sprečila pojava striktnosti, dosade ili prenatrpanosti prostora.

Ovoga puta želim da podelim par saveta i da vam dam ideje koje će vam pomoći da od vašeg doma napravite pravu oazu neoklasike.

Neoklasični stil izbegava tamne boje, pa ako želite da se vodite njime u enterijer uvedite svetlu skalu boja. Bela, plava, bež, pesak boja, biserno bela, maslinasta uz detalje zlata ili srebra.

Uvek možete u detaljima iskoristiti i kontrastne boje ali sa oprezom, ako se odlučite za kontrast poput crno-bele kombinacije možete jako uozbiljiti prostor. Akcenotovanje možete postići upotrebom tirkizne, terakota ili bordo boje i tako učiniti ambijent življim i uzbudljivim.

MOODBOARD NEOCLASSICISM

Neoklasicizam je u enterijerima pomerao granice korišćenja materijala, pored prirodnih materijala česta je upotreba i veštačkih materijala. Jedini uslov je dobar kvalitet. U ovakvim enterijerima se preporučuje puno drvo ili parket u kombinaciji sa nekom zanimljivom tapetom ili zidnom tehnikom.

ninamilan

Pored boja i materijala potrebno je ispoštovati i ostale karakteristike ovog pravca da bi se došlo do pravog klasičnog ambijenta, a to su razni radovi na plafonu, stubovi i lukovi. Ne smemo zaboraviti bogate lustere, visoke vaze i skulpture. Neoklasicizam ponekad teži ka jednostavnosti, neki bi rekli minimalizmu. Prostrane sobe sa malo nameštaja koji pored svoje lepote mora biti jako funkcionalan i udoban.

ninamilan2

Što se osvetljenja tiče ono igra jako veliku ulogu u neoklasičnom enterijeru i ima zadatak da stvori prijatnu atmosferu i učini prstor vedrim, zato moramo uzeti u obzir rasvetu u više nivoa sa velikim centralnim lusterom koji bi zaključio priču. Jedino pravilo je – izbeći preteranu dekoraciju, sve mora biti prefinjeno i sa ukusom, sve mora biti elegantno.

ninamilan3

Kao poslednju, ali ne manje bitnu, stavku navodim ukrase. Veliki svileni jastuci, ogledala sa bogatim ramom, slike sa motivima prirode, bogate zavese su definitivno pravi izbor aksesoara.
Neolasicizam je verno predstavljen samo ako je svaki detalj na svom mestu. Tipične osobine pravca su upravo forma, jedinstvo, tačnost, preciznost, uravnoteženost, simetričnost i dizajn koji ne stari.

Ako želite prostor za sva vremena, ovo je vaš stil!

ninamilan4

Pridružite mi se na Facebooku, Twitteru, Instagramu i Youtubeu.

autor Kristina Ivanović