#newproject: NINAMILAN studio

Wow, gotovo mi neverovatno i nestvarno zvuči da mogu da kažem da, da, moj novi projekat i kolekcija su konačno tu! Ni sama ne znam kad pre je došao jun, kada su se dani slili u nedelje, a ovi opet pretvorili u mesece i korak po korak na polovini godine smo. S druge strane, to nije preterano ni iznenađujuće. Vreme leti pa leti, a kada si u kreativnom procesu kom su u potpunosti posvećen i u koji snažno veruješ, onda vreme nešto drugačije teče i postaje baš realtivna kategorija. Dan i noć nisu baš fiksna stvar, a sati za spavanje sve malobrojniji. Ipak, finalni rezultat je ono zbog čega na kraju dana sve ima smisla. Nakon neprospavanih noći, kancelarije ispunjene moodboardovima, ateljea u haosu, i dosta brainstorminga, zvanično mogu da kažem “yup its here!” Istina, nisam ja to sad baš sad planirala. Da je bilo po planovima bilo bi pre ili posle, ali nekada prosto treba slušati unutrašnji glas a ne plan, a moj je rekao da je sada trenutak za taj trenutak. IMG_4293

IMG_4354

Ne samo što je ovo za mene značajan korak, već je sve u svemu ovo projekat koji je nešto mnogo više i značajnije od toga. Mnogo više od samih komada, krojeva, materijala, boja.  On je lifestyle, način razmišljanja, vrednosti, stavovi. Uostalom kao što je i uvek slučaj sa modom. Razmišljala sam pre neki dan o rečenici Anne dello Russo: “Fashion is declaration of your freedom”  i ne znam postoji li izjava sa kojom se više slažem kada je odevanje u pitanju. Oblačimo se onako kako osećamo, kako mislimo da treba, kako je nama lično lepo, a od tog izraza slobode, za mene, nema ultimativnijeg. Upravo tu slobodu, da se bude šta želi, sam želela da donesem u ovom projektu. Ovo je verovatno jedan od onih slučajeva da je inspiracija toliko jaka da ide dalje i kroz krojeve i detalje, i prenosi suštinu. Odela su tu, i ovo je tek prva capsule kolekcija, kojom svečano započinjemo novu eru, i nešto što iskreno verujem da će biti neverending story, jer na prvom mestu ovo je projekat koji ni ne treba da se završi jer je zapravo projekat o ženi sa velikim Ž, a ona je neprolazna. 

IMG_4268

IMG_4337

Nije pitanje same odeće, koliko one koja je nosi. One za koju je. Jer na kraju dana, trendovi možda dolaze i prolaze ali suština nikada. Ako je suština mode sloboda, suština ove žene je isto to i sve ostalo što ide uz slobodu. Hrabrost da se bude šta god i odvažno korača odabranom stazom, koja jeste nezgodna, jer nije utabana, ali zato je posebna i samo naša. Posebnost i ponosnost na to. Nekada bi možda rekli žena muške energije, ali ja nisam sigurna da mi se baš dopada kako zvuči… žena ženske energije je mnogo snažnije kad malo bolje razmislite. One prave kreativne, produktivne, odvažne, proaktivne, goruće, hrabre, nepokolebljive, snažne, autentične, neponovljive energije. Koja ne robuje pravilima, već piše nova, jer zna šta jeste i ne boji se da to pokaže svetu. Savremena, poslovna, samosvesna. A odeća je tu samo da je podrži u tome. U službi Žene, a ne obrnuto.

IMG_4262

Baš zato, u formalnom smislu, odlučila sam da se igram kroz trendove i inspiracije, oslobodim stega, predrasuda i pravila,  i poigravam sa najnvereovatnijim spojevima, od kojih je na kraju ispalo nešto neverovatno. Moram priznati da sam i ja u više navrata pokušala da obustavim tu navalu ideja, vođena strahom da se to ništa neće posložiti ali posloži se. Brige na off, a na on sve što dolazi. Jer došlo je zato što je trebalo. To je jedina filozofija kada je inspiracija u pitanju. Vibrantne boje su tu da podrže i potvrde Njenu snagu, i nastaviće da budu prisutne i odela će i ubuduće ostati na eksplozivnoj i živoj strani spektra boja, jer zaista kako drugačije? A crvena? Sećate se japanske legende o srodnim dušama koje su povezane crvenom niti? Recimo da je tako nekako. Za mene su sve snažne i hrabre Žene zapravo jedna.
Uzbuđena sam i izuzetno srećna, jer planiram svašta, a vi budite uz mene na ovom putovanju kroz projekat u kom će se tek mnogo toga dešavati, pratite Nina Milan Studio i ne zaboravite- slay all day… svaki dan… pa na repeat.