#NoPressure: 6 stvari koje treba da znate kada birate ime za bebu

Ah, pitanje koje muči sve buduće roditelje! Koje ime dati novoj bebi? Naravno, koje god ime da izaberemo ono će biti deo njenog ili njegovog identiteta za ceo život! A da ne pominjem moguće nadimke koji mogu nastati od nekog imena koje ste vi tako lepo i pažljivo odabrali… Dakle, no pressure!

Lena Petra, je recimo dobila ime Lena po baki moga supruga, a ime Petra smo odabrali zato što je rođena na Petrovdan. Neki put se stvari tako nameste, a ja iskreno ovu kombinaciju imena mnogo volim.

Sada smo se opet našli pred ovim nezahvalnim zadatkom, a pre nego što vam otkrijem za koje smo se ime odlučili i zanimljivu anegdotu kako, želim da sa vama podelim nekoliko saveta i ideja kako da izaberete ime svog budućeg deteta i šta je to što je korisno da znate – bilo da je odabir imena nešto što vas uskoro očekuje ili ne!

1. Da li je ime učestalo i popularno?

Svi roditelji žele da budu originalni i kada konačno izaberu ime, shvate da su deca sa tim istim imenom svuda oko njih! Drugarica mi se požalila kako je ime kojim je nazvala svoju devojčicu čula svega jednom ili dva puta pre nego što ga je izabrala, a sada joj se čini da se svako drugo dete zove tako!

Nažalost, roditelji se često žale na ovaj “problem”. Dok smo u drugom stanju, retko provodimo vreme sa malom decom i zapravo ne znamo i ne možemo znati koliko je neko ime u datom trenutku popularno. Postoje strani sajtovi koji daju odgovor na ovo pitanje, ali se uglavnom tiču imena koja nisu uobičajena za našu zemlju i običaje. Tako da osim ukoliko ne želite da detetu date strano ime, nije loše da sami sprovedete istraživanje tako što ćete se raspitati u okolini koja imena roditelji planiraju da daju svom detetu ili kako su ih već nazvali.

Lena

2. Ostali članovi porodice će zavoleti ime koje ste izabrali

Vrlo je moguće da će svi želeti da se umešaju i daju vam svoju ideju i mišljenje kako bi beba trebala da se zove. Možda će im vaš izbor biti grozan. Međutim, kada beba stigne, shvatićete da svi odjednom obožavaju ime – kada prestane da bude ideja i veže se za samu bebu, ime postaje divno.

3. Asocijacije koje vezujete sa nekim imenom neće trajati večno

Kada birate ime za vašu bebu, nije lako a ne setiti se svake osobe koja vas je na neki način povredila ili vam se nije dopala, a zvala se određenim imenom koje vam se u suštini sviđa. Međutim, takav proces eliminacije može dovesti do toga da eliminišete, pa skoro sva imena!

Čak i psiholozi kažu da će neke asocijacije vremenom jednostavno nestati, posebno kada ime koje odaberete vežete za novu osobu u vašem životu, koju volite više nego bilo koga na svetu.

4. Verujte intuiciji

Ako ćemo iskreno, jednostavnije je i uobičajeno izabrati ime pre nego što beba stigne, iako je logičnije da prvo “upoznamo” svoje dete i njegovu ličnost pa da mu onda izaberemo ime.

Zato evo predloga – verujte svojoj intuiciji i ne birajte ime samo zato što je tradicionalno ili očekivano.

IMG_1136 (1)

5. Pazite na nadimke

Vodite računa o nadimcima. Stvarno. Kad malo porastu, deca u obdaništu mogu biti “surova” i smisliti neki zaista ružan i pogrdan nadimak. Ako vam se neko ime sviđa, dobro razmislite o svim varijacijama na temu kako biste izbegli ovu problematiku.

6.  Zatražite “pomoć” starijeg deteta

Nećete verovati kakve sve ideje klinci mogu da imaju! Verovatno će vas oduševiti. I tako eto dođosmo do imena koje smo suprug i ja izabrali za buduću bebu – pitali smo Lenu Petru!

Lena Petra naime obožava crtani film Max & Ruby, o bratu i sestri. Maks je veseo i odlučan trogodišnjak, dok je njegova starija sestra Rubi vrlo strpljiva i posvećena. Moja devojčica toliko voli ovaj crtani da se već vidi u ulozi starije sestre i “obraća” Maksu dok se igra, kao da je već tu! Zato smo kada smo saznali da čekamo dečaka, odlučili da se zove – Maksim!

Kako ste vi izabrali ime za vašu bebu? Podelite sa mnom vaše “tajne”!

Foto: Danilo & Sharon