Omiljena igračka vašeg deteta

Svi roditelji žele da vide osmehe i sreću na licima svoje dece, a ovo ima dodatno značenje tokom praznika, kada želimo da ih obradujemo omiljenom igračkom ili nečim što znamo da žele. Nije li to ostvarenje svih snova?

Nažalost, istraživanja su pokazala da ne. Mnogi blogovi i tekstovi o roditeljstvu zapravo napominju kako su materijalni pokloni privremeni donosioci sreće, te i da dopamin koji tada vaše dete oseti, privremeno samo „maskira“ dublje unutrašnje potrebe. Ovo nije ništa novo, jednostavno ljudska bića su takva. Do problema dolazi kada se ovaj ciklus konstantno ponavlja iznova i iznova – kao što je slučaj tokom praznika. Poznajem majke koje svojoj deci poklanjaju materijane poklone i za Materice, Novu godinu, Božić, i tako redom.

Postoji i psihološki deo cele priče – kada se fokus stavlja na materijalne poklone, stičemo naviku i „hranimo“ fantaziju da tako dobijamo ono što nam je potrebno i što želimo. A to naravno ne funkcioniše tako, bar ne zadugo.

Istina je, zapravo, da je vaše dete srećno i da ima dovoljno. Sreća se krije u maštovitosti, povezanošću, prijateljstvu i igri, a ne u materijalnim stvarma.

I dok je važno da našoj deci govorimo ove reči, to nije dovoljno, moramo ih i ŽIVETI da bi ona u njih verovala. Kako to postižemo? Tako što fokus tokom ove praznične sezone neće biti na poklonima već na samom značenju praznika i kvalitetnom provođenju vremena sa detetom.

Evo par ideja…

nina-lena-slika-copy

Poklonite im vaše vreme. U jednom istraživanju, deca su upitana šta najviše vole kada je odlazak na letovanje ili zimovanje u pitanju. Njihovi odgovori se nisu ticali stvari kao što su: “Ne moram da idem u školu”, ili “To što nemam domaće zadatke”, već im je bila značajna ta drugačija povezanost koju su osteili sa svojim roditeljima. Zabeležno je da su se njihovi odgovori uglavnom odnosili na zajedničke aktivnosti: „Kada smo mama i ja pravili Sneška Belića“, ili „Kada smo tata i ja igrali fudbal na pesku“.

Poklon koji kupite vašem detetu će brzo biti zaboravljen. Zašto ne biste vašoj mezimici ili mezimcu podarili najbolji poklon koji mogu da dobiju – vaše vreme i fokusiranost samo na nju/njega? Ovakvi pokloni daju i stvaraju večne uspomene. Osmislite aktivnosti ili izlet koje će vaše dete voleti, slikajte se i uramite te slike. Možete čak i da odštampate male kreativne diplome, na primer „Diploma za tvoje prve novogodišnje kolače“.

Organizujete nešto neočekivano u vašem domu. Napravite šator na sred dnevne sobe ili „kampujte“ ispred jelke sa vašim detetom. Ovakvi događaji će najverovatnije postati omiljene uspomene detinjstva vašeg deteta.

Naučite ih nešto novo. Ili započnite sa njima neku novu tradiciju. Moja prijateljica je svojoj šestogodišnjoj ćerkici pomogla da sama napravi poklone za svoje bake i deke, sestru i tatu, tako što ju je povela u hobi radnju gde su izabrale teglice, glitere i figurice i napravile snežne kugle. Njena devojčica je bila presrećna jer ne samo da je provela vreme sa mamom već se sama i potrudila i napravila poklone za one koje najviše voli.

Nema ničeg lošeg u razmenjivanju poklona kako bismo pokazali dragim ljudima i deci da nam je stalo, te ukoliko želite da im kupite omiljenu igračku, to je sasvim u redu. Ali pored toga, zašto se ove praznične sezone ne bismo radovali zajedno i proveli vreme tako da stvorimo sećanja koja ni jedna igračka nikad neće moći da zaseni? TO zapravo ostvaruje sve snove. Ne zaboravite, VI ćete UVEK biti omiljena igračka vašeg deteta.