Da li ste “probali” origami?

Svake godine u prednovogodišnjem periodu, zbog cele praznične euforije i dekoracije, imam brdo “uradi sam” ideja. Inače mislim da je bilo kakav manuelni rad jako dobar za “smirivanje živaca”, a pored toga donosi i osećaj zadovoljstva jer ste uradili nešto drugačije i kreativno. Ovoga puta sam probala veštinu savijanja papira i moram da kažem da nimalo nije jednostavna, zahteva koncentraciju i strpljenje, ali je definitivno nešto što može da bude porodična razbibriga tokom praznika. Na YouTubeu ima mnogo tutorijala na ovu temu, ja sam izabrala tutorijal Origami Swallowtail Butterfly.

Šta sve znate o Origamiju?

Veština savijanja papira, u zavisnosti od materijala, namene i kreacije, često daleko prevazilazi predstavu koju imamo – ptica od papira je ono što svako može da nauči da napravi i što obično zamišljamo kad se govori o Origamiju.

Nastanak ove veštine nije utvrđen, ali se vezuje za pronalazak papira u Kini, u 2. veku n.e. Iako je tamo verovatno nastao, Origami je procvetao u Japanu, gde su budistički sveštenici doneli papir u VI veku, od kada i datiraju prve figure. U Japanu se Origami smatra nacionalnom umetnošću.

Ova veština se pojavljuje i u drugim kulturama i delovima sveta, pa je u Španiji poznata pod nazivom Papiroflexia.

Origami je sastavni deo japanskih tradicionalnih običaja i verskih ceremonija, a prvi pisani podaci o umetnosti savijanja papira potiču s kraja XVIII veka. U pitanju su knjige sa uputstvima o pravljenju papirnih ždralova (pokloniti nekome 1000 papirnih ždralova znači poželeti mu svu sreću i osetiti pritom duhovno ispunjenje) i likova iz tradicionalnog japanskog pozorišta, koji svojom kompleksnošću prevazilaze “jednostavnu” veštinu pravljenja papirnih ptica.

U Japanu i danas postoji običaj da se uz upakovan poklon prilaže i mali ukras od savijenog papira.

Za Origami može se koristiti i tkanina, ali i različite vrste papira – folija, papir za uvijanje, hamer, a najčešće se koristi papir za fotokopiranje od 70 – 90 grama.

Papir je tradicionalno dvobojan u obliku kvadrata, ali može biti i nekog drugog geometrijskog oblika, a postoji i specijalizovan papir, već isečen u kvadrate.

Ako se prema nekom priručniku sami upuštate u avanturu savijanja papira, za početak je dobro da to bude kvadrat veličine 20 cm x 20 cm, da radite na velikoj, ravnoj površini i izaberete neki jednostavniji model, koji se pravi u desetak poteza.

Proučite poteze i simbole koji ih označavaju, strogo sledite uputstvo, bez improvizacija i uredno presavijajte papir, jer ivice treba da budu oštre.

Od jednostavnog oblika, kao što je recimo, srce, upornim vežbanjem uspećete da stvarate sve zahtevnije i komplikovanije figure.

Nivo umetnosti je osmišljavanje poteza pri savijanju papira, tako da dobijete ono što ste zamislili, a od papira se može napraviti – sve što zamislite.

Ph. Dragan Asanov

origami1ninamilan origami2ninamilan origami3ninamilan origami4ninamilan origami5ninamilan

origami ninamilan

Izvor poslednje i naslovne fotografije: origamispirit.com, homebez.com

Pridružite mi se na Facebooku, Twitteru, Instagramu i Youtubeu.