Kako uspešni ljudi “preživljavaju” praznični haos

Praznici su, iskreno, doba godine koje verovatno najviše volim. Unapred se radujem vremenu koje ću provesti sa porodicom i prijateljima, svom onom svetlucanju, ukrasima i atmosferi na ulicama, novogodišnjim filmovima, poslasticama koje su u ovo doba godina dozvoljene i naravno onih nekoliko dana kada zapravo ne moram da motrim na inboks i telefon!

Ipak ove praznične sezone, želim da promenim nekoliko stvari i navika. Pre svega želim da usporim. Već su uveliko krenule da stižu pozivnice za raznorazne događaje, večere, proslave i koktele. Uobičajeno, sve te pozive prihvatam, ali ove godine sam odlučila da dobro isplaniram svoje vreme – jednostavno ne mogu stići na sve strane.

Drugo, želim da budem više prisutna u samom trenutku, a ne da se brinem da zabeležim svaki od tih momenata za Instagram ili Snapchat. Ponekad mi se čini da sam na ovim mrežama više nego što želim sebi da priznam. Ne zahteva svaka poruka koju primim odgovor istog trenutka, kao što ni svaki kolač ne mora da se slika. Želim da to vreme posvetim svojoj porodici, prijateljima i opuštanju.

Ovo me je navelo da se zapitam kako uspešni ljudi, moji prijatelji i oni čije savete cenim, „preživljavaju“ prazničnu sezonu? Šta rade, da li se i kako opuštaju? Kako se „čuvaju“ kalorija i koktela koji vrebaju sa svih strana?

Evo šta sam saznala i jedva čekam da primenim neke od ovih ideja i saveta:

Pre nego što krene haos prazničnih dana, dobro razmislite i izaberite 3 stvari koje zaista volite, u kojima uživate i koje vas raduju, pogotovo kada su hrana i piće u pitanju. Ako su to bakina gibanica, topla čokolada ili šampanjac, uživajte u ovim poslasticama i dozvolite ih sebi, ali preskočite ostalo. Postoji toliko jela i slatkiša, do kojih nam zapravo nije stalo, ali su nam tu, „pred nosem“, te ih zato jedemo. Ove praznične sezone, zato, obratite pažnju kako se hranite – nećete osećati krivicu da jedete previše, a ako i dođe do viška kilograma, on neće biti veliki i lakše ćete se vratiti svojoj težini.

2

Svaki 1. decembar, znači da je stigao mesec kada se slušaju stare ploče, Bing Krosbi, Majkl Buble i naravno muzika iz filma „Sam u kući“! Bez blama, ovo je muzika koja raduje, opušta i donosi pozitivno raspoloženje. Napravite svoju plejlistu koju kada pustite, čini se kao da ste pronašli dugme za zarazni osmeh na licu! I naravno, za ples i glasno pevanje – bilo u kolima ili u kuhinji!

Pored mobilnih telefona i tableta ko se još seća društvenih igara? Monopola, Klueda ili pazli? Moja prijateljica redovno za praznike organizuje veče društvenih igara, na koje nas sve mrzi da idemo, a uvek se provedemo fenomenalno! Da li smo zaboravili da se igramo? Pa hajde da se prisetimo ove praznične sezone!

Da li i vi kupujete mirišljave sveće koje na kraju služe samo kao ukras? Evo ideje, tokom praznika upalite ih i opustite se uz šolju kuvanog vina!

Za promenu, zašto ne biste zaboravili na šoping liste i jurcanje za savršenim poklonima, i umesto toga organizovali par okupljanja za drage vam osobe kako biste proveli što više vremena sa njima? Ili im pokažite koliko su vam bitni nekim kreativnim poklonom – domaćim kolačićima ili DIY ukrasima. Ovo će posebno biti zanimljivo najmlađima koji će se rado priključiti takvim, zanimljivim aktivnostima!

citat 1

Kad smo kod najmlađih, evo još jednog predloga – zabavite ih tako što ćete zajedno sa njima napraviti samolepljive ukrase za prozore! U hobi radnjama možete pronaći boje za staklo, koje se mogu koristiti kao bojice, a kad se farba osuši, crteži se sa folije lagano skidaju i savršeno lepe za prozore! Najbolje od svega je što se nakon praznika ovi crteži mogu ponovo vratiti na foliju i iskoristiti sledeće godine, a motivi za bojenje su razni. Možete odštampati Dizni princeze, omiljene superheroje, Deda Mraza, pahulje… Šta god vaši klinci vole!

I za kraj, zašto ne biste uveli jednu dobru, novu naviku u vaš život ove praznične sezone? Pokušajte da ustanete malo ranije i dok ukućani još uvek spavaju, provedete vreme koje je samo za vas. Idite u šetnju – makar bilo i hladno – razdrmajte telo, uživajte u zimskom jutru, a zatim se dodatno opustite uz šolju toplog čaja i dobru knjigu. Ovo je savršen način da se oslobodite stresa i napunite baterije za ostatak dana.

Da li biste dodali nešto na ovu listu? Podelite sa mnom vaše ideje!