Research: Moćne osamdesete

Da se nekom magijom pojavi osoba sa vremeplovom i kaže mi: “Upadaj, samo mi reci u koju dekadu idemo?” ja ne znam šta bih odgovorila. Računam na momenat prva ideja je obično najiskrenija i najtačnija i ako bi taj moj odgovor morao brzo brzo da se desi možda bih još negde i otišla. U suprotnom, već minut je dovoljan da se potpuno pozbunim jer zaista sa istim žarom volim i eleganciju, holivudski glamur i prefinjenost , i sve one hiperženstvene komade 50-ih, kao i divlje, inovativne 80-te koje su sve(t) okrenule naopačke. Liberalnost 60-ih pojačana na maksimum. Ubedljivo najbolja muzika. Žurke na koje bih i te kako išla. I tako eto kažem vam da me neko pita ja ne bih znala šta da mu odogovrim. Mada sva je prilika da bi u poslednje vreme izbor pao na ovo drugo.

A otkud uopšte ova priča o osamdesetim? Otud što kao što sam vam rekla, inspiracija se kod mene spaja i razdvaja kako joj dođe, najčudnijim putevima, i kako razmišljam sve više i kreiram svoju novu kolekciju a moj moodboard počinje neobjašnjivo i prilično neočekivano da se zatrpava fotografijama ove dekade. Uprkos oživljenim 90-im koje su se u jednom trenutku prilično intenzivno vratile na svetske modne scene, meni deluje kao da 80-te nisu nikada zapravo ni odlazile. Jer, činjenica je da nam je ta dekada ostavila toliko nasleđa da će verovatno biti reinterpretirano iznova i iznova barem svake druge, treće sezone ili barem godine. Ove svakako jeste.

3

To nekako i sasvim ima smisla. Realno, kada je modni svet u pitanju moda 80-ih je sasvim sigurno jedna od najeksperimentalnijih faza u istoriji mode i stila, zahvaljujući pored ostalih, modnim ikonama tog vremena koje ne samo što su ostali sinonim za 80-e, već i za stil generalno. Od princeze Dajane do Madonne, od Joan Collins do Boy Georgea. Od Princea do Davida Bowiea i Grace Jones. I dok je ekipa iz “Dinastije” nosila nenormalno velike naramenice, Boy George je video modu 80-ih kao umetnost, vid umetničkom izražavanja, što ona nesumnjivo i jeste. Sa ekipom iz kluba Blitz pretvorio je klupsku scenu u raznobojne piste, oblačeći se sa takvom strašću, kao da im život zavisi od toga, i partijajući tako divlje da je to stizalo na naslovne strane. Jedino stilsko pravilo ove ere? SVE može. I nema sumnje a ovo je nenadmašiva era, luda za svim à la mode, u poređenju sa kojom je moda 90-ih značajno mirnija.

1

Međutim moja ljubav prema ovoj dekadi nije konkretno okrenuta ka more is more motou već ka celokupnom kontekstu u koji je odeća stavljena. Više nego ikada ranije, odeća je korišćena da definiše karakter, da izrazi individualnost, da progovori (okej, bolje je možda reći vrišti kad su ove godne u pitanju) i da potcrta ono što pojedinac misli o sebi, želi da bude i jeste, i sliku koju želi da pošalje. Odećom se počelo komunicirati na jednom novom nivou. Odeća kao big statement. E zato osamdesete. Zato uvek osamdesete. Upravo u tom duhu su se pojavile naramenice i odela. Sa ulogom, kao sinonimi snage i moći, naramenice na ženskim sakoima kao znak jednakosti, jer sve mi znamo da this is a mens world” i počeci ozbiljne borbe za jednakost su morale nekako da se odraze i na modu i naravno da jesu. Žene ne nose samo pantalone. Nose odela, ozbiljno krojena, savršeno odgovarajuća odela. Sa naramenicama naravno. I haljine takođe. Jer #girlboss era.

2

Žene su usvojile ove maskulizovane oblike i krojeve, jer su tražile svoje mesto i uspeh u ozbiljno androcentričnom sistemu, u svetu korporacija u koji su žele da se probiju i zasluže i odbrane svoje mesto. Usvojile su ih i postale legendarni komad ženskih pokušaja da razbiju na najstinije komade “staklenu tavanicu” tu tanku, naizgled nevidljivu a ipak tako čvrstu barijeru koja ih sprečava da se popnu na elitne liderske pozicije. Vremenom su postale stejtment jedne modne ere, poznatije kao “power dressing”- ere koja je donela stil koji je omogućio ženama da utemelje svoj autoritet u profesionalnom i političkom okruženju u kom tradicionalno dominirjau muškarci. Ta borba još uvek traje, i danas posle skoro 40 godina zahvaljujući tim počecima žene su opremljenije ali i dalje se, možda drugačijim oružjem, ali istom snagom treba boriti.

I tako danas, kada deluje da je čitava zabavna i fashion industrija zaglavljena u 80-im (neću nas zamarati nabrajanjem samo malo razmislmo o mnogim revijama na Nedeljama mode i inspiracijama koje navode, serijama i filmovima), i sve me ovo pomalo podseća na onu epizodu serije Black Mirror, “San Junipero” kada dve žene žive zauvek u idealizovanoj verziji 80-ih, mislim da je pravo vreme podsetiti i ovog aspekta snažne, upečatljive i sasvim drugačije dekade.