Roditeljstvo – projekat za ceo život

Kao i sve najvažnije stvari u životu, roditeljstvo ne možete da probate pa da odlučite da li vam se dopada i da li vi to možete. Kad jednom postanete roditelj, to ste celog života, do poslednjeg dana, koliko god bili spremni ili nespremni. Iskusni roditelji kažu da se lakše čuva drugo dete, a to je verovatno zato što sa prvim prođete kroz sve ono nepoznato, divno, bolno, gorko i slatko, o čemu ništa niste znali dok niste postali roditelj. Jer, roditeljstvo ne možete ni da zamislite, dok sami ne postanete roditelj. Zdravorazumski uvidi, pedagoški stavovi i odluke koje ste doneli procenjujući i posmatrajući svoje roditelje, svoje drugarice kao majke i sve ostale roditelje koje ste upoznali u životu, padaju u vodu pred sopstvenim doživljajem i iskustvom.

Vaše dete je osoba, shvatite sa zaprepašćenjem, još dok je beba. Ono nije tabula rasa na kojoj ćete ispisivanjem svojih roditeljskih pouka ispuniti svoj roditeljski zadatak. Više je kao sunđer, koji upija sve vaše, integrišući ga sa svim što nosi u sebi i briše vaše predstave o tome kako roditelj treba da postupa, da bi od svog deteta napravio čoveka. Kako da budete roditelj, učite od svog deteta. Dete je otac čoveka, govorio je Frojd, a mudrost pedagoškog iskustva kaže da ukoliko ga tretiraš kao čoveka, pre će i postati čovek. Šta znače ove jednostavne istine, otkrijete kroz sopstveno iskustvo roditeljstva. A saznate i ono što vam svi govore, dobronamerno vas upozoravajući da nije lako biti roditelj. Ali to i ne treba da bude lako, niti da se definiše pojmovima lakoće i težine. Roditeljstvo je životni projekat, koji sprovodite paralelno sa ostalim životnim projektima, trudeći se da date sve od sebe. Koliko projekata još možete realizovati, ako ste već roditelj?

Ovo je pitanje zbog koga se svaka majka (a verovatno i mnogi očevi) trajno preispituje i često oseća grižu savesti – da li se dovoljno dajem svom detetu, da li provodim dovoljno kvalitetnog vremena sa njim, da li ga poznajem i razumem u svakom trenutku, da li mu suviše popuštam, da li sam suviše stroga i zahtevna, da li grešim što činim ili ne činim ovo ili ono… Dete traži celog roditelja, a roditelj može samo povremeno i periodično da se sav posveti detetu. Jer mora da daje celog sebe i u ostalim životnim projektima, da balansira i pokušava da ostane normalan, funkcionalan, stabilan i zdrav, da bi uopšte imao šta da pruži svom detetu. “Ne vaspitavajte dete, jer ono se ugleda na vas – vaspitavajte sebe“ poruka je koja može da nam pomogne oko osećanja krivice u pogledu prioriteta životnih projekata. A kroz sve što smo započeli kao životni projekat, treba da se razvijamo i realizujemo, da se menjamo i sazrevamo, da dostižemo ciljeve i postavljamo nove.

lena novo

Postoje različiti roditeljski, koji su zapravo, različiti životni stilovi, pa ako vam je intuitivno roditeljstvo dominantan stil, možda vam je strano da razmišljate o životnim projektima, ali to je samo okvir. Način da sebe postavite za glavnog i odgovornog nosioca projekta, da podelite zaduženja, organizujete logistiku, isplanirate vreme i sadržaje – vi to isto činite i ako ne razmišljate na taj način i imate iste ciljeve kao i svi ostali roditelji – želite da vaše dete bude bezbedno i bezbrižno, srećno i zadovoljno, da lepo napreduje, da se socijalizuje, da uspešno izvršava zadatke, da usvaja pozitivne stavove, razvija zdrav sistem vrednosti i odraste u osobu koja je spremna i sposobna da realizuje svoje životne projekte – ili da ostvari svoje snove, ako vam je ovaj pojam bliži i razumljiviji. U suštini, vaš glavni posao, kao nosioca projekta roditeljstva jeste da prepoznate u svom detetu sve vrednosti koje treba da podstaknete, nesigurnosti koje treba da ohrabrite i slabosti sa kojima će se uvek suočavati jer su deo njegovog karaktera. A zatim, da polako ograničavate svoje roditeljske nadležnosti i prepuštate detetu odgovornost za njegove izbore, iskustva i projekte. A to je najteži deo projekta i najveće iskušenje za svakog roditelja.

Vi ste roditelj čitavog svog života, to je vaš životni projekat – ali vaše dete je dete samo u jednom, najkraćem periodu svog i vašeg života, a zatim postane odrasla osoba, koja je i dalje vaše dete, samo što vi više niste odgovorni za njegovu bezbednost, razvoj i napredak. Vaš projekat broj jedan više ne zavisi od vas, a to je znak da ste ga uspešno realizovali. “Vaša deca nisu vaša deca. Ona su sinovi i kćeri čežnje života za samim sobom…“ – štampajte poemu Kalila Džibrana i okačite je na vidno mesto, da ne zaboravite ono najvažnije u svom projektu – da ćete morati da ih pustite da budu to što jesu i da će vam biti mnogo lakše ako znate da oni to mogu, jer ste vaspitali sebe u skladu sa vrednostima ljubavi, radosti, razvoja i postignuća, pa deca imaju na koga da se ugledaju.

Fotografija: Dragan Asanov

Pridružite mi se na Facebooku, Twitteru, Instagramu i Youtubeu.