Sanjarenje na javi: Moderna Dior bajka visoke mode

Čarolija. Za mnoge od nas to je upravo ono što Nedelja visoke mode (haute couture) predstavlja: skoro pa nestvarne kreacije koje iz sveta nečije mašte postaju deo jave.

U Parizu je upravo završena još jedna haute couture nedelja, a svi pogledi (i moj) bili su uprti ka reviji modne kuće Dior i debitantskoj kolekciji njihove nove kreativne direktorke.

Marija Gracija Kijuri (Maria Grazia Chiuri) je prva dama koja se našla u ovoj ulozi u Dioru. Na ovu poziciju je došla u julu 2016. godine, a ako uzmemo u obzir koliko vremena i truda je potrebno za izradu jedne kolekcije, i to, ni manje ni više, haute couture kolekcije, veliki je podvig što je za tako kratko vreme uspela da svoj rad predstavi vrlo zahtevnoj pariskoj publici.

Kijurijeva je lično učestvovala u celom procesu izrade kolekcije; čak je putovala i u Firencu kako bi nadgledala proces izrade prototipa i detalja. Kreatorka smatra da couture kolekcija mora biti bajkovita, da učini da se zamislite da li je to što vidite san ili java.

dior 1

Pred njom nije bio lak zadatak. Poznata po tome da želi da se i njena vizija “vidi” u brendu za koji dizajnira, Kijurijeva se upustila u istraživanje istorije modne kuće Dior kako bi klasične crte po kojima je njihov dizajn prepoznatljiv, prevela u modernu bajku.

Dior se snovima bavi već 70 godina. To je bila ideja vodilja samog Kristijana Diora i čuvenog New Look-a koji je svetu otkriven 12. februara 1947. godine. Zanemarivši ograničenja i stroge linije preostale iz ratnih vremena: oštre forme, jeftini materijali, džombaste cipele i teške šešire – Dior je odlučio da svetu kroz svoje kreacije priča o snu izobilja.

Kijurijeva nije želela da se ta ideja o pretvaranju snova u javnost izgubi i to je očigledno u njenoj kolekciji.

Činjenica da je modna kuća Dior upravo proslavila 70 rođendan, Kijurijeva je zamislila veliko slavlje – nestvaran bal a la champêtre – tip bala koji je bio popularan u XVIII veku i održavao se u prelepim vrtovima Versaja. I ovaj detalj je naravno povezan sa čuvenim Kristijanom Diorom koji je na maskaradi “Kralja i Kraljica” održanom 1949, u vili grofa Etijena de Beumonta, na licu nosio masku lava. Dior je obožavao balske haljine, te je Kijurijeva upravo njih želela da predstavi na jedan moderan način.

dior 2

Scenografija modne revije bila je upravo takva. Iako je publika sedela unutar velelepnog zdanja muzeja Rodin (Musée Rodin), prostor je pretvoren u začarani vrt.

Te večeri nakon revije, ovde je održan i veliki bal pod maskama na kojoj su prisustvovale mnoge poznate dame. A modna kuća Dior ne bi bila to što jeste da se nisu potrudili da ispred budu i jednorozi!

“Duboko u svakom srcu spava san,” Dior je jednom napisao. “Dizajner visoke mode zna: svaka žena je princeza.” Kijurijeva je svoje princeze zamislila kao različite dame na balu; svaka je individualna i svoja. Od domino dama pod crnim maskama do nežnih “vila”, u toaletama od tila ukrašenog vezom. Za svaki model pojedinačno, fascinatore ili maske izradio je britanski šeširdžija Stiven Džons, kako bi se dodatno proširila ideja individualnosti, što na kraju dana i jeste ideja couture mode.

dior 3

Sam koncept povratka u vrt je takođe zanimljiv. Kijurijeva je prilikom istraživanja i stvaranja kolekcije zašla duboko u arhive Dior kuće i život Kristijana Diora. Poznato je da je on bio veliki ljubitelj cveća i hortikulture, te da je kroz svoj rad razvijao ideju žene cveta. Cveće kao takvo je zato delikatno ubačeno i u novu kolekciju; skriveno među slojevitim tilom.

Ništa nije očigledno, ali sve je tu. Uspomena na Kristijana Diora je tu. Tradicija na moderan način.