WTF: “Trudnički mozak” (ni)je mit!

Pre desetak dana imala sam važan sastanak. Uredno sam ga utefterisala, memorisala u svim aplikacijama koje koristim, kao što obično i činim i to je princip koji je uvek funkcionisao savršeno. Do sada.

Ispostavilo se da sam vreme tog sastanka uredno prebacila na naredni dan i tek kada je zakazano vreme uveliko prošlo, shvatila sam koji sam propust napravila. Nije me sramota da priznam da sam u tom momentu briznula u plač (to mi se isto nikad ne dešava). Kada sam se smirila i shvatila da stvar nije nepopravljiva i ustvari rešena je vrlo brzo, sa punim razumevanjem osobe sa kojom sam trebala da imam sastanak, počela sam da razmišljam šta mi se to dešava?!

Veče pre ovog nemilog događaja, pokušavala sam da zagrejem nešto u mikrotalasnoj pećnici koja nikako nije htela da se pokrene, sve dok moj suprug nije prišao i zatvorio vrata od iste. Isto tako, dva puta sam ostavila daljinac u frižideru i onda provela dobrih pola sata tražeći ga.

1

Suma sumarum – “trudnički mozak” drage moje zaista postoji koliko god ja želala da ubedim sebe i sve oko mene da to nije tako.

Jednostavno, tokom trudnoće žena prolazi kroz mnoge promene, naročito emotivne i fizičke prirode, te je zaboravljanje jedan od čestih problema. Mada su stručnjaci skeptični kada je ova pojava u pitanju, ja sam 100% sigurna da se upravo prolazim kroz ovo iskustvo.

S druge strane, neki naučnici tvrde da “trudnički mozak” postoji kako bi ženu pripremio za majčinstvo i da je ovo zapravo način da priroda osigura da se majke emotivno povežu sa svojom bebom nakon porođaja. Ovo je zaključeno na osnovu činjenice da je je moždana aktivnost kod žena u drugom stanju mnogo veća u području mozga koji se dovodi u vezu sa emocionalnim veštinama.

Bilo kako bilo, dok me ne prođe ovaj momenat, odlučila sam da:

– Sebi dam malo oduška – jer je očigledno da je ovo sve normalno i da po tom pitanju ne mogu da uradim mnogo toga.
– Svakodnevno podsećam sebe da “trudnički mozak” neću imati doveka i da uživam u trudnoći najviše što mogu – jer je ovo idealni izgovor da se malo više oslonim na ljude oko sebe i pustim ih da me razmaze. :)
– Nastavim da zapisujem stvari, ali i da imam rezervne “podsetnike”! (Hvala ljudima u mom timu koji brinu o ovome, prepoznaće se već!)
– Malo više spavam i usporim jer mi to očigledno i telo i beba traže.

2

Zato, nemojte se iznenaditi ako na blogu slučajno vidite neki tekst kom tu nije mesto ili ako na Instagram-u krenem da objavljujem slike mačaka jer eto odjednom shvatim da oduvek volim mačke! To je samo moj “trudnički mozak”.

Da li ste i vi imale “bliski susret treće vrste” sa ovom pojavom? Kako ste je prevazišle i da li vam se dogodio neki smešni “WTF” momenat?  Podelite sa mnom vaša iskustva!